keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A kirekesztés ellen

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kirekesztés ellen

2005 június 14 - kedd
A Zala Megyei Önkormányzat 2004 novemberében indította el a „Küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen” elnevezésű programot, amelybe tíz – többségében roma származású – zalaegerszegi személy is bekapcsolódott.

– A program 22 hónapig tart, s a korábban kiválasztott tíz ember egy úgynevezett mediátorképzésen vett részt, amely után mindannyian sikeres vizsgát tettek. Közülük négyen tovább folytatják a tanulást és egy szociális gondozó, ápoló képesítéssel záruló OKJ-s tanfolyamon gyarapítják ismereteiket – tudtuk meg Bogdán Jánostól, a zalaegerszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökétől. – A kisebbségi önkormányzatunk már 2001-2002-ben megvalósított egy hasonló szociális gondozó, ápoló képzést, melynek keretében 15 embert képeztünk ki. A két programnak köszönhetően mintegy 20 képzett szakemberrel gazdagodunk, akik képesek „lefedni” a Zalaegerszegen és környékén élő roma lakosságot. Rajtuk keresztül kapcsolatba lehet lépni szinte valamennyi roma családdal és személlyel, akik ezeknek a mediátoroknak elmondhatják problémáikat, de akár tanácsot is kérhetnek tőlük. A szociális ellátásban érintett intézmények és a hatóságok gyakran arról panaszkodnak, hogy nincs kontaktusuk ezekkel a családokkal, amely nagyban megnehezíti a munkájukat. A jövőben ezek a mediátorok kapocsként fognak funkcionálni, és összekötők lesznek a hátrányos helyzetű személyek és a különböző szakellátást biztosító intézmények között.
Az elnök elmondta, főleg a romák átal sűrűbben lakott városrészeknél lesz sok tennivalójuk a kiképzett szakembereknek. Ide sorolható például a Vérmalom, a Vásártér, valamint a pózvai és a csácsi városrész bizonyos utcái.

– A mediátorokat arra is „kiképezték”, hogy a segítségre szoruló emberek mindennapi problémáikra támogatást nyújtsanak. Ők saját kompetenciahatáraikon belül fognak tevékenykedni, azaz mások helyett nem fognak eljárni és hatósági munkát sem fognak elvégezni. Fő feladatuk a közvetítés és az útmutatás lesz. A pózvai idősek otthonában van a zalaegerszegi mediátorcsoport központja, ahol minden családlátogatásról munkanaplót vezetnek. A szakemberek önállóan nem intézkednek, hanem csoportmegbeszéléseken elemzik a tapasztalatokat, és ha szükséges, jelzik a problémát az illetékes intézménynek. A mediátorok egyébként immár egy hónapja végzik a szükséges feladatokat. Elbeszélgetnek az emberekkel, felmérik a körülményeiket és informálódnak a mindennapi életükről, azaz rengeteg információt gyűjtenek olyan emberekről, akik korábban valami miatt nem kerültek a látómezőnkbe.

Tartalom megosztása: