keresés a weboldalon

A kokárda

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kokárda

2013 április 24 - szerda
A kokárda másik neve szalagrózsa. Eredetileg színes szalagból készített, kör alakú, rózsadíszt szimbolizáló, eredetileg főúri ruhadísz. Első ábrázolásai a XVIII. századból ismeretesek francia és angol festményekről.

A magyar kokárdát március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti események évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei, Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől kaptak nemzeti színű kokárdát a forradalom estéjén.
 

Jókai így ír a kokárdáról:

„…Jelenleg a nemzeti kokárda a reformerek színe, a békés átalakulás embereié, mentül nagyobb e toll vagy kokárda, annál nagyobb az ő istenbeni bizodalmuk és megelégedettségök.”

A szabadságharc leverését követően tűzzel-vassal irtotta a bécsi kormány a lázadó magyar polgári eszmékre utaló szimbólumokat, így a kokárdát is. Csak az 1867. évi kiegyezést követően lehetett újra elővenni, és alkalmanként feltűzni.

A mi kokárdánk hazánk színeit viseli: piros-fehér-zöld. Az iskolában mi is megtanultuk, hogy a nemzetiszínű szalagcsíkból hogyan tudjuk ezt a fodros szélű, kör alakú jelvényt elkészíteni.

Nagy Martin
Venesz Zoltán
7.c
Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

 

Tartalom megosztása: