keresés a weboldalon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek (Videó)

2016 február 26 - péntek
Február 25-e a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le – koholt vádak alapján – a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Kovács Bélát, akit a Szovjetunióba hurcoltak és közel 10 éven át fogva tartottak. Hozzá hasonlóan emberek ezreit nyomorították meg. A kegyetlen korszak áldozatai előtt – gyertyagyújtással és történelmi esttel – tisztelegtek csütörtökön Zalaegerszegen.

Egymás után helyezték el mécseseiket és koszorúikat az emlékezők. Csendben hajtottak fejet az ártatlanul elhunyt és szenvedett emberek előtt. A kommunista diktatúra halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. 1945 áprilisában Zalaegerszegről 48 fiatalt vittek el egyetlen éjszaka alatt a Gulagra. Csak 16-an tértek haza, akik többsége már meghalt. Néhányuk neve ott olvasható a Kosztolányi-úti emlékműn, míg másoké feledésbe merült.

A szörnyű korszak eseményeit idézte fel Balaicz Zoltán is a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, ahol történelmi estet rendeztek. A polgármester arról beszélt, hogy a kommunizmusnak bizonyos értelemben egész nemzetünk áldozatává vált.

A folytatásban Kun Miklós tartott előadást. A Széchenyi-díjas történész a sztálini típusú parancsuralmi rendszer sajátosságairól szólt.

Közép- és Kelet-Európában 1 millióan vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy kegyetlen kivégzés által. Ennél azonban jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága nyomorított meg testileg és lelkileg.

M.Zs./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: