keresés a weboldalon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek (Videó)

2018 február 26 - hétfő
A kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk 2000 óta február 25-én. A városi megemlékezést a zalaegerszegi önkormányzat – a kedvezőtlen időjárás miatt – idén a Gulag emlékmű helyett a Városi Hangverseny – és Kiállítóteremben tartotta.

1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A képviselő önkényes fogvatartása a demokrácia semmibe vételét példázta.

A vörösterror óriási tömegeket fosztott meg szabadságuktól, begyógyíthatatlan sebeket ejtett családok százezrein, sötétségbe borítva ezzel a 20. század második felét – emlékeztett beszédében Bali Zoltán önkormányzati képviselő.

A főhajtás a Kommunizmus Áldozatainak Emlékmúzeumában, a volt ÁVH börtönében folytatódott. Erre az alkalomra a POFOSZ Zala Megyei Szervezete filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre várta az érdeklődőket – mondta Kiss Bódog Zoltán, a szervezet elnöke.

A Berta Jánosról szóló dokumentumfilm nevelőanyja elmondása alapján készült. A fiatalember tiszteletére 2004-ben emlékművet emeltek Lovásziban.

V.D./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: