keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2006 február 28 - kedd
A kommunizmus áldozataira emlékeztek az elmúlt pénteken az ’56-os Hagyományőrző Egyesület és a Pofosz megyei szervezetei más társadalmi szervezetekkel közösen a Kaffka Margit Középiskolai Leánykollégiumban, az egykori politikai rendőrség székházának alagsorában. A megemlékezésen levetítették Molnár József Húsdaráló című önéletrajzi írásából Polgár András adaptálta színdarabot.

Simon Dezső, a Magyarok Világszövetségének megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Molnár József, az egykori politikai fogoly beszélt a történelem egyik legpusztítóbb, leggyilkosabb ideológiájáról, mely 1917-es első hatalomra kerülése óta mintegy 160 millió ember életét oltotta ki. Könyvével kapcsolatban elmondta, a húsdaráló, amit szó szerint kell érteni, mint az elrettentés, megsemmisítés eszköze a Belgrád-rakpart alatt működött. „Korunk legszörnyűbb agyának tervét” az ÁVH szovjet segítséggel létesítette azzal a szándékkal, hogy végleg eltüntesse a politikai foglyokat.

Az emléknapon beszédet mondott Kiss Bódog Zoltán. A megyei közgyűlés elnöke beszédében szót emelt a „lényeget elkendőző szándék” ellen, s mint mondta, méltánytalannak tartja, hogy a mai napig nem született olyan határozat, amely egyértelműen elítéli a kommunizmus rémtetteit. Gyutai Csaba alpolgármester hangsúlyozta: 56 nemzeti ügy, ami mellé szilárdan, a kommunista rémuralom valódi történetét feltárva kell kiállni. Szólt még arról, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 évfordulója alkalmából idén több ünnepséget rendeznek, egy könyv megjelentetésével és színházi bemutatóval is megemlékeznek Zalaegerszegen.

A gyásznapi ünnepség végén a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Zalai Tagszervezete nemzetiszín gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére. (Zala-Lap Kft., A. L., Z. A.)

Tartalom megosztása: