keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2005 március 01 - kedd
Immáron nyolcadik alkalommal tartott megemlékezést az ’56-os Hagyományőrző Egyesület más társadalmi szervezetekkel közösen, a Kaffka Margit Középiskolai Leánykollégium alagsorában kialakított „kis terror házban”. Az ünnepség célja az volt, hogy mindenkit emlékeztessenek azokra, akik a diktatúrák által életüket vesztették – mondta Hajdu Gyula, az ’56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Az egykori börtön helyszínén elsőként Rosta Sándor, az ’56-os Hagyományőrző Egyesület tiszteletbeli elnöke, Zala megye díszpolgára tartott előadást, amelyben kifejtette: az 1956-os forradalom és szabadságharc okait az elnyomó rendszer működésében kell keresni, ami végső elkeseredésbe kergette a magyar nemzetet.

Az emlékünnepségen szó volt még Kovács Béla kisgazda politikus szovjetek általi elhurcolásának 58. évfordulójáról is. Az ügy kapcsán Rosta Sándor elmondta:
– Kovács Béla önként elment az ÁVH-ra abból a célból, hogy tisztázza magát. Amikor kilépett, a szovjetek elhurcolták, Gulagra vitték és csak 1955-ben, megrokkanva, betegen engedték haza.
Az egyesület tiszteletbeli elnöke hozzátette: a kommunista uralom egyértelműen a történelem meghamisítására, a nemzettudat eltörlésére törekedett. Célja volt egyebek mellett a szakmai tudás, képzettség lebecsülése továbbá a vallásüldözés.

Egyes társadalmi rétegek üldözése, a nemzeti öntudat porig alázására tett kísérletek – mind a szabadságharc kiváltó okai, hangsúlyozta Rosta Sándor.
A megemlékezésen beszédet mondott még Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is. Az ünnepség este a Kosztolányi úti Gulag-emlékműnél folytatódott.

Tartalom megosztása: