keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A környezet alakít minket

Zalaegerszeg címer
Hírek

A környezet alakít minket

2016 május 29 - vasárnap
A XXI. században megfigyelhető az emberi kapcsolatok háttérbe szorulása, a technika gyors fejlődése és a fogyasztói társadalom egyre szélesebb körű elterjedése, amelyek meghatározzák az emberek életét. A környezetünkben lévő embertársaink, a minket körülvevő tárgyak hasonlóképpen lényegileg végigkísérik az egész életünket. Egyre nagyobb probléma, hogy elveszítjük az egyéniségünket, és azokkal az anyagi dolgokkal azonosítjuk magunkat, amelyek körülvesznek minket.

De valóban mindenkiben olyan személyiség lakozik, amelyek kivetíthetők az otthonunkra, a családunkra és a barátainkra?

Gyakran mondják: „Amilyen a ház, olyan a gazda.”, és ez az állítás igaznak is bizonyul az emberek nagy százalékánál. Ha egy szép, rendezett házat látunk gondozott kerttel, tiszta ablakokkal, már eleve egy pozitív kép alakul ki bennünk az ott élőkről, ellentétben egy koszos, szennyel teli lakással, ahova eleve rossz szívvel térünk be, esetleg undort is kivált belőlünk.

Az irodalomban számos olyan műalkotást találunk, amelyek ezt az állítást igazolják. A Bibliában fellelhető – bár kissé szellemi értelemben vett – „tisztaság” a keresztények lelki világát tükrözi. Ha a lélek temploma tiszta, a személy megbánta bűneit, akkor az ember is jó, és Isten országába jut. Ezáltal az ősi tanítás szerint a test a lélek temploma, és ha belső környezetünk ragyog, az a személyiségben is visszatükröződik. A másik gyönyörű példa erre Madách Imre Az ember tragédiája című drámája. Ahogy Ádám járja az évszázadokat, mindegyikben megfigyelhető a jelenkori ember és a környezete közötti kapcsolat. A tudomány és a technika újabb vívmányai az emberiséget is átalakítják az értékrendekkel együtt. Meghatározó szerepet tölt be ezen a téren Kafka Az átváltozás című művével. Talán az egyik legjobb példa arra, hogy az otthon környezete mennyire meg tudja változtatni az embert és világnézetét. A főszereplő mindig is elnyomott volt, akit semmibe sem vesznek, és egyik nap csótányként ébred, amely tükrözi valódi énjét. Ez voltaképpen a belső szellemi létének a kivetülése. Ám az irodalomban számos ellenpélda is mutatja, hogy nem mindig a környezetünk határoz meg bennünket. Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájában éppen az ellenkezőjére látunk példát. A két család közötti gyűlölet és utálat ellenére a két fiatal szerelembe esik, akik így teljesen más úton akarnak haladni, mint a harcban álló családjaik. Ám amire a legjobban vágyunk, annak az árát végül fizetnünk kell… ahogy a dráma végén láthatjuk.

Valóban meghatároz minket az otthonunk, ahonnan jöttünk? Egy leheletnyit biztosan… Ám nem szabad elfelejtenünk a múltunkat, hogy olyan jövőt teremtsünk magunknak, amilyenről mindig is álmodtunk. Az embernek szabad akarata van, és ha elég erős, nem befolyásolhatnak bennünket a körülöttünk lévő tárgyak, anyagi javak, hisz’ egy igazi érték van a földön, mégpedig a szeretet, és a tárgyak csak azért vannak, hogy eszközként szolgáljanak ennek kifejezésére.

Török Rebeka (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: