keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A közbeszerzési eljárás lassítja a munkát

Zalaegerszeg címer
Hírek

A közbeszerzési eljárás lassítja a munkát

2005 április 30 - szombat
Míg 2004-ben 105 millió forintot (ebből 21,5 milliót tavaszi kátyúzásra) költött az önkormányzat tavaszi útkarbantartási munkákra, addig az idei év költségvetésében az utak üzemeltetésére, fenntartására, fejlesztésére és felújítására valamint városi közlekedésszervezésre 1 milliárd 60 millió forint áll rendelkezésre – hangzott el a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Gyimesi Endre polgármester az útkarbantartási, kátyúzási munkák indításáról szólva hangsúlyozta: a közbeszerzési eljárás azt eredményezi az egész országban, hogy bizonyos folyamatok jelentős lelassulnak. Sokkal jobban, mint a többi európai uniós országban. Ez az oka annak, hogy például Zalaegerszegen április második felében indulhat csak a munka. Ugyanakkor, jegyezte meg, a városok többségében a kátyúzás csak májusban kezdődik el, az említett szabályozás miatt.

A költségvetésben közel 180 millió forint áll rendelkezésre út-és hídfenntartásra, ebből 80 millió az utak fenntartására, 25 millió pedig egyéb közlekedési feladatokra. A közterületek köztisztasági feladatinak elvégzésére 40-45 millió jut. A városi úthálózat burkolatjavítási munkáira kiírt közbeszerzési eljárás eredmény hirdetésére április 8-án került sor. A nagyfelületű aszfaltozást a Hoffmann Rt. végzi, míg a belterületi úthálózat kisfelületű burkolatjavítását az Útprofil 2000 Kft. 

Út, járda, parkoló és lépcsőfelújításokra 110 milliót hagyott jóvá az önkormányzat, ezt az összeget pályázati források bevonásával növelni szeretnék (a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól 50 millió forintra számítanak).

2005-ben több mint 700 millió forint értékű beruházást tervez megvalósítani, illetve megkezdeni az önkormányzat a város közlekedési helyzetének fejlesztése érdekében. Mint a polgármester elmondta, fontos beruházásnak tartják a kerékpárutak építését (Platán sor, Ilosvai út). Körforgalom kialakítását tervezik a Mártírok-Kisfaludy út és a Berzsenyi-Stadion út kereszteződésénél. Megkezdődtek a Nyerges-Balatoni úti csomópont előkészítési munkálatai is. Útépítések várhatók a Dózsa György úton, a Rómer Flóris és Damjanich úton aszfaltszőnyegezés várható. Útépítés várható továbbá a Kölcsey út északi szakaszán, a Nekeresdi és a Báthory úton. Magánerős útépítéseket is támogat az önkormányzat.

Gyutai Csaba alpolgármester megerősítette: az önkormányzat nem tehet arról, hogy ilyen bonyolult eljárással kell a legkisebb beruházást is indítani. Példaként említette, hogy Budapest tavaly mindössze 600 milliót költött az útjaira. Ebből is látszik, hogy Zalaegerszeg számára fontosak az útkarbantartási munkák és reméli, a zalaegerszegiek hamarosan érzékelik az egymilliárdos összeg hatását.

Tartalom megosztása: