keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A kultúra napján

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kultúra napján

2006 január 23 - hétfő
A szentendrei Vajda Lajos Stúdió kiállításával kezdődött az idei magyar kultúra napjához kötődő rendezvénysorozat. A Gönczi Ferenc ÁMK-ban nyílt tárlaton huszonöt kortárs képzőművész mutatkozott be, akiket dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntött. Beszédében kiemelte: külön öröm, hogy Vajda Lajos névét viselő művészkör képviselteti magát városunkban, hiszen a 20. századi magyar avantgárd egyik legnagyobb képviselőjeként számon tartott Vajda, zalaegerszegi születésű volt.

A tárlatot Novotny Tihamér művészeti író, a kiállítás rendezője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, a modern magyar művészet összessége kódolva van Vajda Lajos életművében. Ha valaki meg akarja érteni a Gönczi Galériában vendégszereplő művészek munkásságát, akkor először Vajdát és Korniss Dezsőt kell megértenie.

Ők ugyanis a forrás, az eredet, a szentendrei alkotók pedig az ő általuk teremtett hagyományt próbálják folytatni.

A programsorozat január 22-én, a Hevesi Sándor Színházban folytatódott, ahol a Pannon Tükör folyóirat jubileumi ünnepségére került sor. A szerzők és a szerkesztők eszmecserét folytattak a lap irodalmi és kulturális életben betöltött szerepéről, majd összeállítást hallhattak az érdeklődők a megjelent versekből és prózákból.

Az est folyamán átadásra került a Kultúra Mecénása Díj, melyet 2004-ben alapított az önkormányzat azzal céllal, hogy elismerje azoknak a cégeknek és személyeknek a támogatását, akik felkarolják a város művészeit és kulturális eseményeit. Idén az elismerést Fercsel Sándor, az Akksi Kft. ügyvezető igazgatója kapta, a helyi képzőművészek támogatásáért, valamint a Buday Galéria létrehozásában végzett munkájáért.

Az ünnepséget díszelőadás zárta, Keresztury Dezső Nehéz méltóság című tragédiáját tekinthette meg a közönség. (Zala-Lap Kft., P. P. Z. A.)

Tartalom megosztása: