keresés a weboldalon

A legalapvetőbb életfunkciót segíti

Zalaegerszeg címer
Hírek

A legalapvetőbb életfunkciót segíti

2008 július 25 - péntek
A közelmúltban ünnepélyesen adták át a zalaegerszegi megyei kórház legújabb lélegeztető gépét. Az intézmény egy bankintézet pályázatán nyerte el az ötmillió forint értékű, csúcstechnológiájú berendezést, amely a gyermekosztály koraszülött intenzív részlegén jelenleg egy alig több mint 500 grammos kisbabát segíti a legfontosabb életfunkcióban, a légzésben.

– Több éves pályázati tevékenység eredményét ünnepelhettük meg azzal, hogy a maximális támogatási összeg elnyerésével, sikerrel jártunk a legutóbbi alkalommal. A berendezés a három legnagyobb amerikai lélegeztetőgép-gyártó cég közös fejlesztése, így jelenleg a legmodernebb ilyen típusú életmentő eszköz a világon – avatott a részletekbe dr. Gárdos László, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

– A párásítóval felszerelt korszerű műszer specialitása abban rejlik, hogy az 500 grammos koraszülöttektől kezdve egészen a 90 kilogrammos gyermekekig egyaránt alkalmazható. Egy hasonló berendezésünk már van, az új eszközzel így kettőre növekedett a számuk. Emellett természetesen több kisebb gépünk is van, amelyek újszülöttek és csecsemők lélegeztetését segítik.

Dr. Gárdos László hozzátette, a gépi lélegeztetés alapvető terápiás eljárás, amelyre a nagyobb gyermeknél leginkább az elszenvedett közúti balesetek, valamint az idegrendszeri eredetű fertőzések miatt van szükség. Ezen okok a nyári időszakra jobban jellemzőek, míg ősztől tavaszig a különböző légúti megbetegedések kiváltotta légzési elégtelenségek teszik elengedhetetlenné alkalmazását.

Az utóbbi kóresetek előfordulnak a kis súlyú, de az érett újszülötteknél is, a koraszülötteknél pedig a kis súly és a tüdő fejletlensége az az ok, ami miatt igénybe kell venni a lélegeztető gépet. Az új berendezéssel még biztonságosabbá vált a betegellátás a gyermekosztály gyermek és koraszülött intenzív részlegén egyaránt, jelezte az osztályvezető főorvos.

Továbbá elmondta, a műszerezettséget és az eszközparkot tekintve az első húsz kórház között vannak az országban. A megyében nemcsak az újszülött- és csecsemőhalálozási, de az 1500 gramm alatti koraszülöttek halálozási mutatója is alacsony; mindez a magas színvonalú ellátásnak tudható be.

Egy kórházi osztály eszközparkja azonban mindig igényel újabb fejlesztést. Ezzel így vannak a gyermekosztályon is, ahol hamarosan egy újraélesztő kocsival „gazdagodhatnak” a Flextronics dolgozói gyűjtésének köszönhetően. Nagyon köszönik a cég munkatársainak segítő magatartását, és szívesen vennék más vállalkozások hasonló támogatását, jelezte a főorvos.

Az eszközpark jelenlegi fejlettsége az Ispita Alapítvány beszerzéseinek is köszönhető. Mindez nagyon fontos, mert a gépek hamar amortizálódnak, és nem mindegy, hogy egy tízéves műszerrel látják el a kisbetegeket, vagy egy újjal, de az sem, hogy mennyi van belőlük. Ezen okok miatt is szeretnének például új intenzív monitorokat beszerezni, mondta végezetül dr. Gárdos László. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: