keresés a weboldalon

A magyar – izraeli baráti társaságok és körök IV. országos találkozójára készül Zalaegerszeg (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A magyar – izraeli baráti társaságok és körök IV. országos találkozójára készül Zalaegerszeg (Videó)

2013 augusztus 15 - csütörtök
Augusztus 24. és 26. között tartják Zalaegerszegen a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök 4. országos konferenciáját. Ezalatt számos tudományos előadást tartanak arról, hogyan lehet a két ország népeit, kultúráját egymáshoz közelíteni. Vagyis a program nem a zsidóságról, hanem a két nép közeledéséről szól, és azt az üzenetet kívánja közvetíteni, hogy a béke kiindulópontja a megértés és egymás elfogadása. Minderről szerdán tartottak tájékoztatót a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A magyar-izraeli baráti körök 1994-ben éppen Zalaegerszegen tartották első országos találkozójukat – abban a városban, amelynek gyarapodásáért a 18. századtól kezdve különösen sokat tett a zsidó közösség, és amelynek izraelita vallású lakói szinte mindannyian a holocaust áldozatául estek – hangzott el a tájékoztatón. 
Gyutai Csaba polgármester hangsúlyozta, sem a városban, sem az országban nincs helye a kirekesztésnek. Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi Béke-Shalom Baráti Társág ügyvezető elnöke arról is beszélt: Izraelnek nincs jogi értelemben vett alkotmánya, mert az a Biblia – abban pedig a „béke” szava, fogalma szerepel a leggyakrabban. 


A tájékoztatón elhangzott az is: bár elsősorban a baráti társaságok találkozójáról van szó, a programok szinte mindegyike nyilvános – a kulturális események mindenképpen. A zsinagógában fotókiállítás nyílik, a Remény parkjában a 25-én fát ültetnek, a konferencia pedig 26-án gálaesttel zárul a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. 
yr/T.S.

Tartalom megosztása: