keresés a weboldalon

A makettezés hobby-szinten (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A makettezés hobby-szinten (Diákújság pályázat)

2012 április 10 - kedd
A makettezés hobby-szinten, vagy akár rendelésre készített munkák esetén is nagyon ritka. Időigényes munka már a tervrajzok, a fényképek és egyéb infók összegyűjtése is, bár az csak a töredéke a teljes alkotó folyamatnak. Itt az építés nem olyan, mint egy vállalkozás, ahol van egy ütemterv, és ahhoz kell tartania magát az embernek. Ugyanolyan ez, mint a művészet – amit sietség csak elront -, ahol az ember maga is megáll néha alkotás közben, és megcsodálja saját művét.

Amikor azt kérdezik, hogy mennyi ideig tartott elkészíteni, akkor az első összeragasztott elemtől a befejezésig számított időt szoktam megadni (a leghosszabb idő egy makettre vetítve eddig négy év).

Ez nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal minden szabadidőmben azzal foglalkozom, csupán a kezdet és a teljes befejezés közti időt jelöli. Van olyan időszak egy-egy munka során, hogy hetek is eltelnek anélkül, hogy bármit is dolgoznék rajta. De ekkor sem feledkezem el a makettemről, szinte állandóan az jár a fejemben. Ez alatt az idő alatt gondolkozom azon, hogy hogyan fogom folytatni, mi legyen a következő lépés, esetleg kitalálok valami új alkatrészgyártási technikát.

A motivációról pedig annyit jegyeznék meg, hogy az emberek törekednek arra, hogy olyasvalamit találjanak maguknak, amiben jók, amit kedvből végeznek, amivel kitűnhetnek a sokaságból. Ugyanakkor ott az alkotás élménye, amit nehéz elmagyarázni, de nagyszerű és felemelő érzés.


Kondákor Tamás 12.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: