keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Muzsika hangja c. musical a Hevesi Sándor Színházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Muzsika hangja c. musical a Hevesi Sándor Színházban

2015 február 20 - péntek
A muzsika hangja című színházi előadásra tavaly mentünk el az egész osztállyal. Az előadás napján hideg idő volt, és külön kellett mindenkinek eljutnia a színházba. Ritka alkalom szerintem a színházban, hogy valaki a páholyban ülhet, de mi az osztállyal onnan nézhettük végig a musicalt. A színházi darabban az egyik osztálytársunk is játszott, ez volt az oka, hogy mi is elmentünk megnézni a produkciót. Megérte.

A mű a második világháború előtt játszódik Ausztriában. Egy apácakolostorban egy „újonc” apáca nehezen illeszkedik be, a többiek nem hiszik, hogy az ő helye a kolostorban lenne. Munkát adnak neki: egy osztrák tábornoknál kell a gyermekekre vigyáznia. A tábornoknál az élet azonban nem olyan, mint amire ő valaha is gondolt volna. A házban rendkívüli fegyelem uralkodik, mindenkinek külön hívó „sípszava” van, még ő is kap egyet. Ha jól tudom, az apácát Mariának hívják. Megtudjuk, hogy a tábornok azóta ilyen szigorú, amióta a feleségét elveszítette. Maria megpróbálja megtörni a házban uralkodó nagy fegyelmet, méghozzá énekléssel. A tábornok azonban először ezt elutasítja, nem akar zenét a házban, de később minden megváltozik. A gyerekek korábban minden dadát elűztek, de Mariát nem akarták elűzni, sőt, amikor ő elhagyta a házat, vissza akarták hozni. A tábornok végül megengedte, hogy énekeljen a gyermekeinek, később pedig csatlakozott is hozzájuk. Teltek a napok, és a tábornok megkérte Maria kezét. Ez lehetséges volt, hiszen ő még nem volt igazi apáca, csupán próbaidős volt. A házasság után a történet még nem ért a végére. Ausztriát ugyanis megszállták a németek, megtörtént az Anschluss. A tábornok számára felajánlották egy flotta parancsnokságát, ő azonban nem akart együttműködni a németekkel. A család Svájca szökött egy koncert után.

A musical története nekem nagyon tetszett. Érdekesek számomra a világháború idején játszódó történetek, igaz, itt nem volt sok utalás, hogy mikor is játszódik a történet. Az osztálytársunk a tábornok egyik lányát játszotta az előadásban. A történet egésze érdekes, az ilyen esemény elég ritka. Aki apácának megy, az általában a rend tagja is lesz, ritka, hogy a próbaidő után mégsem választják azt a hivatást. Érdekes, hogy a gyerekek már akkor is rosszak voltak. A legtöbb dadájukat addig idegesítették, amíg el nem ment mindegyik. Valószínű, hogy ők is próbálkoztak zenével, de nem sikerült nekik semmi. A zene kulcsfontosságú ebben a műben. Már a darab elején is énekeltek. Az ének erejét ábrázolja a mű. A zene hatására megváltoztak a gyerekek, a tábornok, az éneklést lehetett felhasználni a németektől való elmenekülésre. A zene mindent és mindenkit megváltoztatott a jó irányba.

A páholyból nézve teljesen más ez a színházi előadás. Nincsen az ember előtt senki, így mindent tisztán lát. Ez is jobbá teszi a művet. Az előadás hosszú volt, de nem volt egyáltalán unalmas. A színészek nagyon jól játszottak benne, fenntartották az egész darab során a figyelmet. Ehhez a történet is hozzájárult. Igaz, kicsit az álomvilág felé tolódott el a mű, a valós történelmi háttér mellett maga az eset eléggé ritka és valószínűtlennek tűnik. De ez nem változtat semmit a mű értékén, az álomvilágot is jó bemutatni, ha az ember jókedvű szeretne lenni. A gyerekek sípszó szerinti hívása a tábornoknak egy eléggé humoros ötlete volt, ez is inkább alomvilághoz hasonlít. Maria pedig ügyetlen volt apácaként, ezért nem lett volna alkalmas a kolostorban. Ezért is adták oda neki a nevelői állást, hogy megváltoztassák a véleményét. Nem hittem volna először, hogy ő nem fog visszatérni a kolostorba. A mű a szerelmet felerősíti, emiatt Maria a tábornokot választja a kolostor helyett. A gyermekek is fontosak lettek számára. Érdekes volt számomra, hogy egy kisebb döntés ennyire megváltoztathatja az emberek életét. A színpad hátterét is jól megoldották, a helyszínek szépen lettek kivitelezve.

Nagyon örülök, hogy ez az előadás kötelező volt, nagyon jó volt végignézni. Maradandó emlék marad.

Könczöl Bálint (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: