keresés a weboldalon

A nemzet a lét!

Zalaegerszeg címer
Hírek

A nemzet a lét!

2013 március 13 - szerda
Egy nemzet és egy test vagyunk határoktól és nemzetektől függetlenül. Összeköt minket a nyelv, az évezredes történelem és a kultúra, valamint a hit. Sokan elfelejtik, hogy nem az a fontos számunkra, hogy meddig van Magyarország, és honnan kezdődik Szlovákia. A magyarok a világban, bárhol is éljenek, mindig magyarok maradnak.

Nekünk tudnunk kell értékelni azt a küzdelmet és kitartást, amit egyes országokban az ott élő magyarok folytatnak nyelvük megőrzéséért. Mindazonáltal nem is vesszük észre, ahogy nyelvünk a közösségi portálokon és még az újságok hasábjain is elkorcsosul. 

A felgyorsult hírközlés szinte szűrés nélkül adja le a híreket, melyeknek olykor értéke egyenlő a nullával. A morálnak fel kellene tudni ismerni, mi az, ami az ember elbutulását, és mi az, ami az épülését szolgálja. A magyarságnak fel kell ismernie, mik azok a dolgok, történések, gondolatok, melyek általánosságban véve nem válnak előnyére. A manipuláció és a számító marketing kiforgatja emberi mivoltából a társadalmat.  Már-már szánalomra méltóak a kereskedelmi cégek „akció”-felszólításai. Az embereket szinte rákényszerítik a számukra szükségtelen eszközök megvételére. Mintha csak egy csordát terelnének a bádogbörtönökbe.

Jellegtelenné válna a társadalom, ha a tudást minden nehézség ellenére az elhivatottak nem adnák át, és nem lenne mégis felvevő közösség. A tudatlanságba forduló világ a vesztébe rohanna. Nem szabad a múltba zárkóznunk, és azon siránkoznunk, mi volt régen. A jövőt kell tervezni, de nem a részletekbe veszni, hanem fő irányvonalat, reményteljes jövőképet felvázolni. A cél legyen minden magyar honfitársunk számára nem túlélni, hanem egymást segítve a hazát dicsőíteni és a nemzet felemelkedésén munkálkodni.    

Horváth László (11.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: