keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A név kötelez

Zalaegerszeg címer
Hírek

A név kötelez

2013 március 07 - csütörtök
Egyes emberek szerint a nevünk hatással van az életünkre, munkánkra valamint a személyiségünkre. Nem is kevesen vannak, akik hisznek ebben, ám sokan mutatnak fel hatásos ellenpéldákat.

Tulajdonképpen magamat egy harmadik csoportba sorolnám, akik még sosem foglalkoztak komolyabban a nevük jelentésével és élethatásának kérdésével. Ezen gondolatokban elmélyedve elkezdett érdekelni a nevem jelentése, valamint az életre való hatása. Hogyan is kapja az ember a nevét? A szüleink adják nekünk, valamilyen késztetés folytán. Régen a középkorban, az apák vagy a nagyapák nevét örökölték az elsőszülött fiúk, így nem sok változatosság volt egy családban. Az ókorban az istenekre bízták a név kiválasztását, ám manapság a szülök feladata kiválasztani a megfelelő nevet gyermekük számára. Ezen oknál fogva előjöttek a médiában használt nevek, valamint a divatnevek, így egy bizonyos korosztályban nagyon sok Zsófia, Dóra vagy éppen Bence van.

A név formálja a viselőjét. Több kultúrában még ma is elhiszik ezt, sőt annyira fontosnak tartják, hogy a csecsemőket sikert hozó nevekkel ruházzák fel. Az ember ősidők óta használ neveket megkülönböztetés céljából. Hajdanán ezek valamilyen jelzők voltak, mint például gyors, bátor, álmos. Aztán a természetből merítettek ihletet, így a virágokhoz, fákhoz, állatokhoz hasonlították viselőjét – rózsa, ibolya, farkas, nyúl stb. Majd a mesterségek alapján különbözették meg egymást- kovács, takács, szabó stb. Volt, hogy egy ember idegen volt, így az érkezésnek helye alapján nevezték el – pozvai, csanádi stb.

Én hiszek abban, hogy nem véletlenül kapjuk pont azt a keresztnevet, aminek a jellemzése ránk illik. Persze léteznek kivételek. Felmerült bennem az a kérdés, hogy a szüleink milyen késztetés alapján döntik el, hogy mi legyen a nevünk? Édesanyámat kérdezgettem ezzel kapcsolatban, viszont erre a kérdésemre ő sem tudott választ adni. Szerintem nincsenek véletlenek, és okkal történik az életünkben minden. A nevem jellemzésének olvasása közben rájöttem, hogy igen, ez tényleg én vagyok. A nevünk megbélyegez minket, és végigkísér életünk folyamán. Ennek indoklása képen nem is választhatnék jobbat, mint egy bibliai névelemzést. Jól ismerhetjük a Bibliából Ádám és Éva történetét, viszont szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Mi is az Ádám név jelentése valójában? Az Ádám név jelentése: földből való. A történet szerint „porból leszel, s porrá leszel”. De nem azért készült földből, mert Ádámnak nevezték, hanem azért hívják Ádámnak, mert földből készült.

Pozvai Andrea (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: