keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A nők és az esélyegyenlőség

Zalaegerszeg címer
Hírek

A nők és az esélyegyenlőség

2006 május 24 - szerda
Külföldi vendégek részvételével a városi díszteremben rendezett nyilvános konferenciát a Helyi Esélyegyenlőségi Ügynökség, ahol az európai nők esélyegyenlőségéről esett szó.

Az Európai Bizottság 2004 májusában tette közzé az „Esélyegyenlőség és diszkrimináció-mentesség a kibővített Európai Unióban” című Zöld Könyvet, amelyben konzultációra hívta az érintett szervezeteket és szereplőket. Ezek az eszmecserék megerősítették azt az álláspontot, hogy igenis szükség van az esélyegyenlőség és a diszkrimináció elleni küzdelemben az európai uniós kezdeményezésekre.

2005-ben a zalaegerszegi önkormányzat elnyert egy pályázatot, amelyben partnereivel arra válalkozott, hogy egy három éves program keretében felméri a nemek közötti esélyegyenlőség helyzetét és felállít egy esélyegyenlőségi ügynökséget. A programhoz partnerként csatlakozott az olaszországi Bari és Milánó megye önkormányzata, a spanyol Granada tartomány, valamint a Kelet-Anglia régió fejlesztési ügynöksége, akik az uniós projektekben már több éves tapasztalattal rendelkeznek. Ez a közös munka kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a közreműködő térségek széles körben alkalmazható irányelveket dolgozzanak ki az Európai Unió döntéshozói számára.

Az elmúlt egy év munkája bebizonyította, hogy a projektben résztvevő partnerek együttműködése eredményes, s az új tapasztalatok mindannyiuk számára hasznosak, hangsúlyozta a konferencia megnyitóján Gyutai Csaba, a rendezvénynek otthont adó Zalaegerszeg alpolgármester. Mint mondta, a zalai megyeszékhely fontosnak tartja a nemek közötti egyenjogúságot, melyet jól bizonyít, hogy a Belügyminisztérium a közelmúltban esélyegyelőségi díjjal tüntette ki a várost.

Az alpolgármester szerint a program remek alkalom arra, hogy a partnerek együttműködve közös célitűzéseket valósítsanak meg, s komoly eredményeket érjenek el ezen a területen. A Bariból érkezett küldöttség nevében Giorgo Pennsini köszönte meg a vendéglátás, majd leszögezte, minden pozitív tapasztalatukat megosszák a partnerekkel, hiszen a fejlődés csak így lehetséges.

Borsos József, a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: ma Magyarországon az esélyegyenlőség az a terület, amelyben politikai konszenzus tapasztalható. Az viszont – tette hozzá – nagy kérdés, hogy jó-e az a hölgyeknek, a társadalomnak és nem utolsósorban a férfiaknak, ha most „bummszerűen” markánsabb szerephez jutnak a nők.

A konferencián előadás hangzott el a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület tevékenységéről, majd végezetül az esélyegyenlőségi programba bekapcsolódó partnerek eddigi munkájáról, valamint a jövőbeni tervekről hallhattak az érdeklődők. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: