keresés a weboldalon

A Notre Dame Rend találkozója Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Notre Dame Rend találkozója Zalaegerszegen (Videó)

2013 július 09 - kedd
Nemzetközi találkozóra érkeztek Zalaegerszegre a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend tagjai, mintegy félszázan. A vendégeket ma köszöntötte Gyutai Csaba polgármester a Mindszenty Iskola tornatermében.

A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórendet Fourier Szent Péter és Boldog Alexia alapította, az 1500-es évek végén.  Fő céljuk ingyenes iskolák létrehozása volt leányok számára.
A francia gyökerű női szerzetesrend 1905-ben először Zsámbékon telepedett le Magyarországon. Zalaegerszegre Mindszenty (Pehm) József apátplébános hívta őket 1928-ban, hogy leányiskolájukkal segítsék elő a város kulturális és hitéletének fellendítését.
A zalaegerszegi rendházat 1929-ben szentelték fel, akkor 70 Notre Dame nővér szolgált. A zárdaiskolában elemi népiskola működöt 6-10 évesek, polgári iskola 10-14 évesek számára, valamint tanítóképző 14-19 éves leányok oktatására. Internátusában 100 növendék lakott. Mindszenty József két éven át igazgatta a nővérek elemi iskoláját. A mai Mindszenty iskola a város egyik legrangosabb oktatási intézménye.
Gyutai Csaba polgármester úgy fogalmazott: a város számára különösen fontos az egyházi oktatás, mert meghatározó értékrendet képvisel.


A rend magyarországi főnöke, Francoise Debeaupte két éve irányítja az itteni közösséget. Azt mondja, nagyon megkedvelte Magyarországot és Zalaegerszeget. Hasonló találkozót eddig csak egyszer rendeztek, három éve Brüsszelben. Az a cél, hogy a rend laikusainak teremtsenek találkozási lehetőséget.


Gyutai Csaba polgármester köszöntőjében Zalaegerszeg történelméről beszélt, a zalaegerszeg.hu-nak pedig elmondta: bízik abban, hogy az egyházi oktatás tovább fejlődhet a megyeszékhelyen. A Notre Dame Rend tagjai július 13-ig vendégeskednek a városban.
yr/E.K.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: