keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A pályakezdő munkanélküliekért

Zalaegerszeg címer
Hírek

A pályakezdő munkanélküliekért

2004 december 29 - szerda
Idén januárban kezdte meg munkáját az a szakértői munkacsoport – Rigó Csaba, Rubi János, Aladi Gusztáv és Velkey Péter részvételével – amelyik javasolta: Zalaegerszeg önkormányzata készítse el a pályakezdő munkanélküliek foglalkoztatás-fejlesztési koncepcióját, amelyben megvalósítható célokat lehet kitűzni.

A munkacsoport megállapította: bár Zalaegerszegen és vonzáskörzetében a munkanélküliek száma a megyei és az országos átlaghoz képest viszonylag alacsony, mindez nem jelenti azt, hogy ne kellene rendszeresen foglalkozni e kérdéssel. A zalai megyeszékhelyen és környékén a regisztrált munkanélküliek száma 1993-tól csökkenést mutatott, 2002 után enyhe emelkedést. A pályakezdő munkanélküliek száma is 1993-tól 2000-ig folyamatosan csökkent, azóta enyhe emelkedést mutat. A pályakezdő munkanélküliek aránya a megyét figyelembe véve Zalaegerszegen a legnagyobb: 2002-től megnövekedett a főiskolát, sőt egyetemet végzett munkanélküliek száma is. A Kontakt Kht. által működtetett OFA – Újra Dolgozom Program – irodáiban egyre több az álláskereső diplomás munkanélküliek száma.
A szakértők javasolják: törekedni kell az Európai Szociális Alap, vagy a kormányzati alrendszerek munkaerő-piaci pályázatainak teljes kihasználására. Zalaegerszeg munkaerő-piaci gondjai elsősorban munkahelyteremtő beruházásokkal oldhatók meg.  Az önkormányzat fordítson figyelmet arra is, hogy a beruházók a munkaerő-piacról elsősorban munkanélkülieket vegyenek fel. A pályakezdők elhelyezkedési gondjai miatt a középiskolák végzős osztályain kívül fontos lenne, ha már a 8. osztályosok is rendelkeznének munkaerő-piaci ismeretekkel.  Ismeretadó szakanyagokkal kellene ellátni a fiatalokat, hogy kellő információ birtokában legyenek jövőjük érdekében. Az önkormányzat segítse azokat az intézményeket, melyek e témával foglalkoznak és programjaikban szerepel a pályakezdő diplomások segítése.

Tartalom megosztása: