keresés a weboldalon

A pitvar és a góré hírével

Zalaegerszeg címer
Hírek

A pitvar és a góré hírével

2010 június 10 - csütörtök
Országos döntőnek adott otthont a tanév során a belvárosi általános iskola két intézményegysége. A Technika Tanárok Országos Egyesülte által szervezett felmenő rendszerű Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny legjobb 13 csapata vetélkedett egymással elméletben és gyakorlatban. A skanzennel büszkélkedhető zalaegerszegi helyszín adta a verseny témáját, a népi építészetet, ehhez kapcsolódva népi életvitelt zalai vonatkozásokkal. Etikátlan előnyt kerülendő helybéli csapat nem vett részt a megmérettetésben.

Elsősorban a hetedik-nyolcadikos korosztályt várták a versenyre, de akadtak fiatalabb résztvevők is. Azonban a feladatokat senki sem találta könnyűnek, a mezőnyt a váratlan fogyasztóvédelmi kérdések húzták szét. A gyakorlati feladat inkább a fiúkhoz állt volna közelebb, de a háromfős lány csapatok is szépen megoldották a kukoricagóré-készítést a kétórás gyakorlati munka során.

– Komoly igénybevétel volt a feladatok megoldása, de felkészültek voltak a csapatok. A verseny után jó programok vártak ránk, melyek oldották a fesztültséget, fáradtságot – mondta Velner András, a technika tanárok egyesületének és a jelen zsűrinek az elnöke.

– S bár a hagyományos építészeti forma, a kukoricatároló készítés a fiúkhoz közel állóbb feladat, megélni azt a sikert, hogy valamit alkotok, a két kezem munkájából létrejön valami, működik, szép, bármilyen munkadarabbal lehet. Úgy látom, hogy a mai társadalmi problémákban, a munkanélküliségben, az inaktivitásban az is benne van, hogy bár az iskola igyekszik nagyon sok értéket megőrizni, a kézügyesség, a munka becsülete kevés hangsúlyt kap.

Pedig ennek megélésére óriási szükség lenne. A gyerekek körében népszerű az életvitel tantárgy, presztízsét a szülők körében a tanulók által készített munkadarabok növelhetik. Jó lenne, ha az iskola világában helyére kerülne ez a tárgy.

A mostani téma pedig, a népi építészet, akár a gazdaság egyik húzóágazata is lehet.

A verseny végén hat egyéni helyezést és csapat eredményeket hirdetettek. Ez utóbbiban a legjobbak a békés megyeiek lettek. Így a kupa, a Tildy Zoltán Általános Iskolába került. A győztes lányok felkészítője Simonné Ambrus Erzsébet tanárnő volt.

Pintér Györgyike, a Petőfi-iskola pedagógusa, a verseny szervezője, a feladatok összeállítója elmondta, a résztvevők közül senki sem vesztes, mert országos döntőig eljutni csak sok munkával, ismerettel és tapasztalattal lehet.

A szórakoztató programok között szerepelt a göcseji szeres építészet megtekintése, látogatás a Falumúzeumba, termálfürdőzés és stílusosan vacsora a Pitvar vendéglőben.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: