keresés a weboldalon

A régi szerkezet a múzeumba kerül

Zalaegerszeg címer
Hírek

A régi szerkezet a múzeumba kerül

2004 szeptember 19 - vasárnap
Bíró Márton püspöksége alatt, 1750 és 1760 között épült fel Zalaegerszeg plébániatemploma, melynek két tornyában nyolc óra mutatta az időt. Négy évvel ezelőtt vált világossá, hogy a közel 250 éves óraszerkezet elfáradt. Az óra gondnoka, Kancsal Miklós tavaly augusztusban kereste meg Preisz József órásmestert, hogy segítsen a különleges szerkezet felélesztésében.

Célkitűzésük megvalósításához az önkormányzat segítségét kérték. A képviselő-testület 2 és fél millió forintos keretet határozott meg a felújításhoz. Kancsal Miklós és Preisz József a nyár végén láttak munkához. 
– Most zajlik műemléki templomunk tornyainak rekonstrukciója. A tornyokkal egyidősek az órák, melyek szerkezetét az 1800-as évek végén egy ízben javították már. Hosszú idő óta azonban ismét állnak az órák, ezért határoztunk úgy – Kancsal Miklós és Preisz József buzdítására -, hogy finanszírozzuk annak rekonstrukcióját – mondta Tombi Lajos alpolgármester. – Az ügy két felkarolója javasolta, hogy a javításon túl korszerűsítsük is az órákat. A muzeális jellegű szerkezetet egy új, elektronikus vezérlésű óraműre cserélték. 
Az önkormányzat a beruházás anyagköltségét finanszírozta, az új óramű beépítését társadalmi munkában vállalta az óra gondnoka, az órásmester, s a többi iparos, köztük kőművesek, asztalosok, üvegesek. Több hónapot dolgoztak a szakemberek. A rekonstrukció a több mint 250 éves toronyban zajlott. 
– Még karácsony napján is dolgoztak a szakemberek, annak érdekében, hogy az éjféli misén már működjön az óra. Polgármester úrral közösen december 28-án vettük át a szerkezetet. Pontos az új óra, számítógép vezérli, a frankfurti atomórához igazodik. Bízunk benne, hogy évszázadokig gond nélkül működik majd toronyóránk, amely a rekonstrukcióval egy időben díszkivilágítást is kapott. 
Az eredeti, védett ipari műemlék óraszerkezetet kiemelik a helyéről, s várhatóan a Göcseji Falumúzeumba kerül. Kancsal Miklós és Preisz József vállalta a 250 éves mechanikus szerkezet megjavítását. A két mester munkáját emlékplakettel és oklevéllel köszönte meg Zalaegerszeg város vezetése.

Tartalom megosztása: