keresés a weboldalon

A sakk öröme

Zalaegerszeg címer
Hírek

A sakk öröme

2016 március 08 - kedd
Iskolánkban immár jól működik a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota program. Március 3-án, csütörtökön a tornacsarnokban gyűltünk össze társaimmal és tanárainkkal – stílusosan legtöbben fekete-fehér ünneplőbe öltözve. Sok vendég is megtisztelte jelenlétével rendezvényünket.

Hatalmas taps köszöntötte a legfontosabb vendéget, Polgár Juditot. Mondhatom talán: Ő minden idők legsikeresebb magyar sportolója. Persze, szó esett arról is, vajon sport-e a sakk? Na, de csak sorjában!

Különleges alkalom, hogy iskolánk referencia intézménye lett a „Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért” komplex módszerének, a Sakkpalota programnak. Néhány éve Vörös Ferencné, Magdi néni kezdeményezte bevezetését, hisz fantáziát látott benne. Három osztály heti egy órában ismerkedhet a sakk alapjaival. Tanítóik a sakk eszközrendjét és alapszabályait alkalmazzák tanóráikon, segítve a logikus gondolkodást, amely a matematika és a magyar nyelv elsajátításában nyújt segítséget.

 

Igazgató úr mesélt nekünk Polgár Judit pályafutásáról. Nemzetközi nagymester, csapatban nyolcszoros sakkolimpikon, ebből két alkalommal (2002,2014) olimpiai ezüstérmes, kétszeres női sakkolimpiai bajnok. A világ legnagyobb férfi sakkozóit sorban megverte. Díjainak, kitüntetéseinek felsorolása oldalakat tölt meg, a hazánkban jelenleg legmagasabb kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet 2015-ben kapta meg.

 

Az ünnepségen iskolánk tanulói színvonalas műsorral kedveskedtek vendégeinknek. Énekkarunk előadta a „Cikk cakk sakk” című dalt, majd a Landorhegyi óvodások s iskolánk tanulóinak sakkhoz kapcsolódó bemutatói következtek.

A műsor után Polgár Judit szólt hozzánk. Kiemelte: az iskolában minden a gyerekekről kell, hogy szóljon. S persze az őket nevelő pedagógusokról, akik azon fáradoznak, hogy a tanulók szívesen járjanak iskolába. Elmondta: akkor kezdte foglalkoztatni a sakk tanítása, amikor maga is édesanya lett. Szerette volna színes, érdekes módon átadni tudását a gyerekeknek. Így született meg végül a Sakkpalota program, mely sok élménnyel gazdagítja a benne részt vevő kisdiákokat. A sakkról szóló rajzpályázatunk díjait is Ő adta át.

Végül Polgár Judit és Mátai Ferenc igazgató úr aláírta a referencia intézményről szóló okiratokat. Megtudtuk: iskolánk a program 14. referenciaintézménye az országban, a Dunántúlon pedig a harmadik. Büszkeség ez nekünk, landorhegyiseknek!

Tököli Dominik 7.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Fotók: Kocsis Bence 7.c


Tartalom megosztása: