keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Sissi című filmtrilógia

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Sissi című filmtrilógia

2016 május 23 - hétfő
1955-ben készült a Sissi című osztrák film, melynek rendezője Ernst Marischka, a főszerepben Romy Schneidert és Karlheinz Böhmt láthatjuk.

A trilógia első része: A magyarok királynéja

A fiatal Sissi egy kastélyban él szüleivel és testvéreivel, apja, a bajor főherceg tiroli birtokán. Életük békés, nyugodt elzártságban töltik napjaikat. Nem ér el hozzájuk az osztrák birodalom zaja, és úgy tűnik, soha nem fogja megzavarni életüket a nagyhatalmi politika. Egy napon azonban levelet kapnak Ferenc József császár édesanyjától, Zsófia királynőtől. A császár édesanyja ugyanis ki szeretné házasítani a fiát, és választása Sissi nővérére esett. Az örömtől repeső császárnőjelölt, édesanyja és Sissi azonnal csomagolni kezdenek, hogy részt vegyenek azon a bálon, amit Zsófia a leendő menyasszony és fia összeismertetése miatt szervez. Az ifjú Ferenc József azonban véletlenül összetalálkozik a báltól eltiltott Sissivel. A két fiatal egymásba szeret, és ezzel kihívják maguk ellen az egész korabeli birodalmi szokásrendet.

A trilógia második része: Az ifjú királyné

A trilógia második része Sissinek Ferenc Józseffel kötött házasságát, a Monarchiát irányító Habsburg-ház különös világát, a pompa és a protokoll uralta ünnepeket és hétköznapokat tárja elénk. Bécsi tartózkodásának első napjától kezdve az ifjú császárné boldogtalannak érezte magát a merev és szigorú bécsi udvarban, melynek megtestesítője anyósa, Zsófia volt. Házassága első éveiben a magányba és betegeskedésbe menekült, de miután megszületett a trónörökös, akinek nevelését nem bízták rá, nyíltan is fellázadt.

A trilógia harmadik része: Sorsdöntő évek

Sissi megbetegszik, az orvos külföldi pihenőt javasol neki, és a fiatal királyné Madeirára, majd Korfura utazik. Ez az utazás, a környezetváltozás és édesanyja közelsége jót tesz neki, és lassanként felgyógyul. Úgy tűnik, helyrejönnek a dolgok, ő is és Ferenc József is sokat érett az eltöltött évek alatt, és anyósa, Zsófia királynő is beletörődik a sorsába.

Ez biztosan egy olyan film, amit szeretnék majd a gyerekeimnek is megmutatni! Fantasztikusak benne a szereplők, a díszletek, a jelmezek és a helyszínek. Tökéletesen visszaadják a korabeli életmódot, melyben valóban nagy kiváltság volt a szerelem nevében házasodni, nem pedig szülői kívánságból. Az is megfigyelhető a történetben, hogy a várttal ellentétben egy királynő élete nem csupa pompa, vidámság és boldogság A filmben remekül megjelenik a sok szenvedés és nehéz politikai munka, amit akkoriban a vállán hordott a királyi pár. Mindenközben fellelhető a tipikus „királylány mese”, miszerint a vidéki lányt feleségül veszi a fehér lovon érkező hercege. A mese általában csak eddig tart, ez azonban itt kezdődik. Szellemi értéke szintén rengeteg van a filmnek. Nem csupán az, hogy megismerjük a történelem egy darabkáját, hanem az is, hogy Sissi alakja megtestesíti a szeretetet, emberséget, a kedves gyermeki ártatlanságot, ami abban az időben nem volt gyakori.

Számomra ez egy csodálatos film, amely képvisel minden olyan értéket, amelyet én is szeretnék elsajátítani: az erkölcsöt, a becsületességet, a tisztaságot és a jóságot, melyekkel bármit elérhetünk. Erzsébet is ezekkel tört meg minden kemény szívet maga körül, és hozott békét a Habsburg tartományokba.

Török Rebeka (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: