keresés a weboldalon

A sport az életem

Zalaegerszeg címer
Hírek

A sport az életem

2013 május 27 - hétfő
A sport egy mindennapos tevékenységet foglal magába. Az ember teheti ezt szórakozás, versenyzés, időtöltés, fejlesztés, testedzés céljából. Az egészségünk megőrzése fontos dolog, főleg a mai világban. Sokan ezért űzik valamilyen formáját a mindennapokban. Másokat pedig más motivál.

Legtöbbször a sport legfőbb célja az eredmény elérése, a teljesítőképesség határainak feszítése. Az ilyen emberek a versenysportolók. Ők általában gyermekkorukban kezdenek edzeni és kiélvezni az ott töltött időt. A jó sportoló figyelmét gyermekkorában felhívják, és érdeklődése sosem lankad. A mindennapjai részévé válik a testmozgás és az egészség is. Az élsportolókban a mozgáskényszer mellett kialakulnak bizonyos egészségügyi és viselkedéséi normák. Ez különböző sportágakat űző embereknél megfigyelhető. Általánosságban megkülönböztethető egy atléta, focista vagy egy küzdősportoló viselkedése. A futók kitartóak, ez kétségtelen. És ez sokszor kihat a magánéletükre is. Az edzés mellett a tanulásra is például. Fogékonyak új dolgokra, a kihívásokra. Ezzel ellentétben vannak olyan sportot űző személyek, akik egy időre félre állnak egy akadálynál. Apróbb sérüléseknél kihagyják a megmérettetést, ami olykor tanácsosabb is. Ám az igazi sportszelleműek nem teszik ezt meg. Hallani mára már legendává vált sportolókról, akik törött csonttal, szakadt szalaggal végigcsináltak egy versenyt. Abban a pillanatban nem is tudják pontosan, mi történik velük, kizárják a fájdalmat. A cél és az eredmény, a büszkeség és az elismerésvágy hajtja őket. Ettől lesz valaki igazi sportoló. A kihívásokat el kell fogadni, és a lehetőségekkel élni kell. Ismerek olyan lányokat, akiknek a vallásuk ellenzi, szinte tiltja a nők sportolását mind a mai napig. Nekünk örülünk és becsülnünk kell a lehetőséget, ami születésünk óta adott. Mindemellett a sportoló akaratlanul is megismeri az egészséghez vezető formákat. Gondolok az étkezésre, alvásra. Ismeri ezeknek az idejét, szükségét. Tudja, mikor kell mozogni, és mikor van szükség pihenésre, kikapcsolódásra.

Szükség van a sportra, hogy egészségünk sokáig megmaradjon, és szükség van rá, hogy fejlesszük vele a lelkünket. Ettől az emberek kiegyensúlyozottak lesznek és felfegyverkezettek minden nehézséggel szemben. Úgy tartja a mondás: „A sport a lélek tükre.” Ezen keresztül megismerheted az embert. Tudhatod, mennyire kitartó, önálló, talpraesett, alkalmazkodóképes vagy éppen motivált.

Én magam is sok különböző sportágat űztem eddig, és sok különböző embert ismertem meg. Elmondhatom, hogy a versenysport alapja az, hogy amit csinálsz, élvezd, és ne harcnak tekintsd. Fontos, hogy legyenek társaid, akik feldobják a hangulatot, átsegítsenek téged a nehézségeken és a kihívásokon. Ettől nem lesznek szürkék a hétköznapok. A teljesítmény nem csak abból áll, amit a versenyen adsz magadból, hanem az előtte álló felkészülésből, a sok edzésből. Szól azokról, akik segítettem abban, ahova odajutottál. Az elismerés mindenkié, de a dicsőség csak a tiéd. A tiéd, aki megküzdöttél érte, és tested-lelked beleölted.

A sporttal kifejezésre juttathatjuk magunkat. Fontos szerepet játszik az én életemben is, és ha nem lenne, hiányozna. Formál és alakít. Kihívásokat állít elém, melyek tovább alakítanak engem. A cél motivál, és az eredmény tesz elégedetté. Ez által elsajátítottam sok mindent, amire szükségem lehet az életemben. Minden szempontból hasznos, és mindenkinek ismernie és használnia kellene ezt a fajta kikapcsolódást.

Gergely Hajnalka (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: