keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A szakiskolákban csökken a létszám

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szakiskolákban csökken a létszám

2009 augusztus 25 - kedd
Zalaegerszegen, a középfokú iskolarendszerben nincs drasztikus létszámcsökkenés, a demográfiai folyamat hatásával számolva, a tavalyi évhez képest mintegy száz tanulóval (ez három osztálynak felel meg) kevesebben kezdik meg a tanévet szeptember elsején.

A beiskolázásokat követően összesen 1186 fiatal lesz első évfolyamos diák a város középiskoláiban: a gimnáziumokba 365-en, a szakközépiskolákba 617-en, míg a szakiskolákba 204-en nyertek felvételt. Valamennyi évfolyamot együttvéve mintegy 6 ezer 400 diák tanul a zalai megyeszékhelyen. – A középiskolákban tanuló diákok kétharmada vidéki – mondja Szemes Béla középiskolai szakreferens, és hozzáteszi: – Zalaegerszegen közel ötszázan végeztek az általános iskolákban, igazából rájuk lehet építeni középfokon.

Vidékről több mint hétszázan érkeznek, de számuk évek óta csökken, tehát igazából apadóban van az utánpótlás. A Zrínyi- és a Kölcsey-gimnáziumokban, valamint a Csány Közgazdasági Szakközépiskolában harminc fős feletti osztályok indulnak, az Apáczai ÁMK-ban egy gimnáziumi osztállyal kevesebb indul, mint az elmúlt évben. Az Adyban is két osztály indul, de a létszámuk egyikben sem éri el a harminc főt.

Szemes Béla úgy látja, hogy a legtöbb gond a szakiskoláknál jelentkezik. Itt esetenként lényeges eltérés mutatkozik az engedélyezett és a ténylegesen beiratkozott tanulói létszám között. Példaként említi, hogy a kereskedelmi szakképzés visszaesett a multinacionális kereskedelmi láncok megjelenésével, mert „igazi boltosokra” már nincs úgy szükség, mint az elmúlt években.

Kevesebben jelentkeztek a Páterdombi Szakképző Iskolába is, ahol a mezőgazdászképzés teljesen megszűnőben van. Ugyancsak kisebb a létszám a Ganz-Munkácsy szakiskolai osztályiban, amely egyaránt érinti a gépészeti, a könnyűipari és a közlekedési szakmákat.

– Nagy, a közoktatás tartalmát és szerkezetét „felforgató” törvényi változások nem várhatók, a nem megnyugtató finanszírozási problémákon túlmenően talán kiszámítható intézményi működésben bízhatunk a következő tanévben – mondja Szemes Béla. A központi 10 ezer forintos tankönyvtámogatással kapcsolatban megjegyezte: nem automatikusan jár, jogszabály határozza meg, hogy kik kaphatnak.

Szólt arról is, hogy ma Magyarországon az általános és középiskolai oktatást figyelembe véve mintegy 3 ezer 500 tankönyv van forgalomban, és van olyan tantárgy, ahol 6-7-féle tankönyv közül választhat az iskola, illetve a szakmai munkaközössége. A szakember szerint olyan bőség van a piacon, ami már megkérdőjelezi az intézmények közötti átjárhatóságot.

Zalaegerszegen, augusztus 31-én a Zrínyi- és Kölcsey-gimnáziumban, a Páterdombi Szakképző Iskolában és az Apáczai ÁMK-ban tartanak tanévnyitó ünnepséget. Bár már évek óta nem kötelező a tanévnyitó és -záró ünnepély tartása, Szemes Béla szerint szükség van az ilyen eseményekre, mert ez a tanárnak, diáknak és a szülőknek is érzelmi ráhangolódást jelent.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: