keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A szelektív hulladékgyűjtésről

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szelektív hulladékgyűjtésről

2006 december 04 - hétfő
A Zala-Depo Kft. rendkívül fontosnak tartja, hogy a zalaegerszegi lakosság bekapcsolódjon az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtésébe. Erre több lehetősége is nyílott a városlakóknak az elmúlt időszakban.

2006-ban is tovább folytatódott a sárga színű zsákok gyűjtése a családi házas övezetben. Ezek a műanyag palackok és flakonok a volt Petőfi laktanyában található telephelyünkre kerülnek. Október 31-ig 58 tonna műanyag palackot és flakont gyűjtöttünk be a sárga zsákos módszerrel Zalaegerszegen. Ez az óriási mennyiség nem a hulladéklerakót terhelte tehát. Mindenképpen köszönetet kell mondanunk a lakosságnak, hogy szerepet vállal a műanyag palackok szelektív gyűjtésében, és ezáltal rengeteg tonna hulladéktól mentesíti a lerakót.

Fontos, hogy a PET-palackok, üdítős palackok összepréselve (összetaposva) kerüljenek a zsákba, hiszen így megnő a zsák befogadóképessége, többet bele lehet tenni, és az előkezelést is segíti. A tavalyi évben tavasszal kezdtük meg a házhoz menő papírgyűjtési akcióinkat, melyet 2006-ban is folytattunk. Az előre meghirdetett gyűjtési napokon összegyűjtöttük a hulladékgyűjtő edényzetek mellé kihelyezett kötegelt papírhulladékot. Évente két alkalommal hirdetjük meg ezt az akciót, melyek során 2005-ben 16 tonna, 2006-ban pedig már 29 tonna papírt sikerült így begyűjteni a lakosságtól. A következő házhoz menő papírgyűjtés 2007. március 13-án lesz.

2003-ban kezdtük meg a városban a különböző színű konténerek kihelyezését, úgynevezett gyűjtőszigetek kialakítását. Ezek számát folyamatosan növeltük, és növeljük a mai napig. Mára a gyűjtőszigetek száma eléri az 59-et. 2005 második negyedévétől a két hulladékfajtát kibővítettük egy harmadikkal, már sok helyen lehet látni az üveghulladék gyűjtésére kihelyezett fémkonténereinket a gyűjtőszigeteken.

2006-ban a gyűjtőszigetekből október 31-ig az összegyűlt papír mennyisége 125 tonna volt, a tavalyi évben ugyanebben az időszakban 76 tonna papírt gyűjtöttünk. A műanyag mennyisége 67 tonna, míg a tavalyi évben ugyanez 21 tonna volt. Az üveghulladékból idén 51 tonnát gyűjtöttünk a gyűjtőszigeteken, tavaly ez mindössze 4 tonna volt.

Elmondhatjuk, hogy ez óriási fejlődés, egyre több ember használja a gyűjtőszigeteket, egyre több helyen igénylik a gyűjtőszigeteket, és egyre több ember foglalkozik a szelektív hulladékgyűjtéssel, amit rendkívül fontos dolognak tartunk. A gyűjtőszigetek címei felkerültek megújult honlapunkra, ahol könnyen hozzáférhető. Sajnos, a gyűjtőszigetekbe került anyagok egy része szennyezett, ezeket már nem tudjuk újrahasznosítani, így a lerakóba kerülnek. Ezért fontos, hogy a kidobott palackok, flakonok, műanyag dobozok jól kimosva kerüljenek a konténerbe.

2006-ban kétszer szerveztünk veszélyeshulladék-gyűjtési akciót, melyek során térítés nélkül átvettük zalaegerszegi lakosoktól a veszélyes hulladékokat (akkumulátor, növényvédő szer, gyógyszer, festék, lakk, fáradt olaj, étolaj, zsír stb.). Az akciók során 5,1 tonna hulladékot sikerült begyűjtenünk. Ezeket a hulladékokat a vonatkozó szigorú előírások szerint elszállítjuk megfelelő ártalmatlanítókhoz.

Tavasszal 8, míg ősszel 6 tonna elektronikai hulladékot sikerült begyűjtenünk az akció során. Ezenkívül minden kedden és szerdán délelőtt fogadtuk az elektronikai hulladékokat, vagyis a lakosságtól térítés nélkül átvettük, ha valaki beszállította a volt Petőfi laktanyában található telepünkre. Ez még további 10 tonna elektronikai hulladékot jelentett, így összesen október végéig 24 tonna e-hulladékot gyűjtöttünk be. A következő ilyen akció szintén 2007. március 10-én lesz.

A komposztálóedényekre vonatkozó igényt telefonon lehet bejelenteni, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre.

Társaságunkat a következő elérhetőségeken kereshetik: Hulladékszállítás: 06-92/598-940; 06-92/598-944. Titkárság: 06-92/598-942. Számlázás: 06-92/598-941. Hulladéklerakó: 06-30/491-4908. Konténerügyelet (munkaidőn kívül): 06-30/491-4911. Fax: 06-92/598-945. E-mail: info@zaladepo.hu. Web: info@zaladepo.hu

Tartalom megosztása: