keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A szemfenék elváltozásairól

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szemfenék elváltozásairól

2006 február 14 - kedd
A zalaegerszegi kórház szemészeti osztályán a napokban működésbe helyezték a céltámogatás segítségével beszerzésre került, több mint 25 millió forint értékű funduskamerát.

A rendkívül korszerű és sokoldalú eszköz ünnepélyes átadásán – melyen részt vett Csidei Irén főigazgató -, dr. Szalczer Lajos szemész főorvos mutatta be a műszert „munka közben.” A funduskamera a szemfenék korszerű diagnosztikáját teszi lehetővé azzal, hogy a pásztázó lézerfej szűk pupilla mellett is rendkívül pontos képet ad a szemfenék állapotáról, amely a számítógép segítségével azonnal megjeleníthető. A készülékkel megbízható módon kimutathatók a szemfenék elváltozásai: a szemfenéktrombózis, a cukorbetegek esetén a szem ereiben a megváltozott viszonyok, a makula-degenerációk (éleslátás, sorvadás), zöldhályogos betegség esetén a látóidegfő-károsodás.

Mint elhangzott a bemutatón, a készülék beszerzéséhez a 16,3 millió forint kórházi önrész mellett 7,7 millió forint céltámogatást kapott a kórház. A beszerzést a Zalai Szemészeti Alapítvány 1,9 millió forinttal támogatta.  (Zala-Lap Kft., V. Zs., P. K. E.)

Tartalom megosztása: