keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Szépség és a Szörnyeteg

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Szépség és a Szörnyeteg

2015 február 20 - péntek
Budapesten az Operettszínházban „A Szépség és a Szörnyeteg” című musicalt néztük meg, ami számomra több mint a mese.

Az előadás előtt a főváros látványa, épületei, hídjai elkápráztatattak, ahogy minden alkalommal. Híres épületei, a Parlament, a Citadella, a Szabadság-szobor, a Mátyás templom, a budai vár, hogy csak párat említsek, amelynek építészeti nagyságához kétség nem fér. Nem hiába emeli ki minden külföldi Budapest épületeit. A Dunát átívelő hidak látványa tovább fokozza a kulturális élményt, az Operettszínház épületével együtt. A bécsi építészek által 1894-ben épített Operettszínház látványa kívül és belül egyaránt gyönyörű, ízléses, lenyűgöző.

A kulturális, művészeti élményt csak fokozta a színdarab, ami fantasztikus volt. A színészek nagyszerűen játszották szerepeiket, látszott rajtuk, hogy maguk is élvezik az előadást, és csodálatos énekhangjukkal elbűvöltek bennünket. A darab rendezése, ötletessége azonnal feltűnt. Lenyűgözött a kreativitás, amivel a díszleteket és a jelmezeket megoldották.

Az eredeti történetet Disney dolgozta fel a méltán híres és elismert rajzfilmjében, amelynek szereplői megelevenedtek most előttem is. A díszletek és a jelmezek ötletes megoldása elkápráztatott nagyszerű megoldásaival. A mozgó tárgyak megelevenedtek, életre keltek a gyönyörű színekben, formákban a színpadon. Addig elképzelni sem tudtam, hogy miként fognak táncolni a csészék és a tányérok.

A musical sokkal több, mint egy mese vagy egy átlagos film, sokkal közelebb kerülnek így a karakterek és a történet is, mint a vásznon, szinte minden izzadságcseppet, izommunkát látni lehet. A táncban, amely a darabot végigkísérte, a koreográfia és a táncosok alakítása hihetetlenül jó volt, kedvem lett volna felpattanni, és táncolni velük. Bámulatosan elevenedtek meg a gyönyörű tárgyak a színpadon. A színházi előadás az empátiát is jobban felébresztette bennem a karakterek felé, mint a film. Itt jobban együtt tudtam érezni a szereplőkkel, közelebb kerültek hozzám. Egyes jelenetekre jobban kitértek, mint a mesében, pl.: a szörny szenvedése. A mesében kevésbé lehetett átélni a szörny fájdalmát, de a musical erre is kitér, ami csak jót tesz a darabnak. Olyan érzéseket mutat meg a szörnyben, amit mi meg sem ismerhettünk. Mennyire is fáj neki Belle elutasítása, hogy azt hiszi, nem szereti. Mennyire rossz neki, hogy ennyire csúf.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az előadást, ami számomra hatalmas élmény volt és maradandó kulturális élmény.

Kovács Anett (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: