keresés a weboldalon

A szépséget hirdették

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szépséget hirdették

2007 szeptember 25 - kedd
„A XX. század zalai pásztorremeklői” sorozat keretében nyílt kiállítás a Keresztury Dezső ÁMK MMIK tagintézményében, „Kettős szorításban – Hagyomány és újítás a délnyugat-dunántúli pásztorművészetben” címmel.

Prokné Tirner Gyöngyi, a tagintézmény vezetője köszöntőjében elmondta, hogy három évvel ezelőtt indították útjára a pásztoréletet, pásztorfaragásokat ismertető sorozatot. Először Perczel János életműve, majd a Tüttők munkássága került bemutatásra. Ezúttal pedig a híres délnyugat-dunántúli faragók remekeit láthatja a közönség.

A programsorozat szellemi atyja Szelestey László néprajzkutató és Török András újságíró, akik kezdetektől támogatták, és szakértő szemmel figyelték a kiállításra kerülő anyagokat. A tárlat akár része lehetne a Kulturális Örökség Napjának is, hiszen olyan tárgyak kerülnek most szem elé, amik ritkán kerülnek tárlókba. Az örökségnapnak pedig épp az az egyik koncepciója, hogy olyan dolgokba engedjen bepillantást, amik az év nagy részén el vannak zárva a közönség elől.

„A faragás nem néhány ember hobbija. Sokkal többről van szó” – mondta a tárlatot megnyitva Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató professzor. Már a kicsi gyermekben is él a vágy a szabadság, szépség iránt, s a művészetnek is ezeket az értékeket kell hordozniuk. Hogy kik is a pásztorok? Akik valamit megőriztek a mi népünkből. Mert valaha mindenki „pásztor” volt; más munkamegosztásban, s más szellemiségben éltek az emberek.

A pásztorok együttműködtek a természettel s a magyar nép ősi múltjával. Mint a mesében: megbüntették a gazdagot, segítették az elesetteket, megküzdöttek sárkánnyal, boszorkánnyal. A igazságot, szabadságot, szépséget hirdették. Ez az igazi művészet, mert ami ettől eltér, az csak kikiáltott művészet lehet.

A tükrösök, sótartók, szivardobozfedelek, mángorlók és a kinagyított fotók képeiben az egész magyar történelem és hitvilág zsugorodik össze. Mitológia, kereszténység és történelem, ami nem szerepel a tankönyvekben. Épp ezért a professzor szerint ez a tárlat tanít, mint a mese, valamint bátorít és tartalmat ad a mai világban való létezéshez. Ehhez a világhoz Szelestey László adott útmutatást tárlatvezetésével, név szerint kiemelve az egyes fafaragókat és az általuk használt jellegzetes motívumokat.

A kiállítás szeptember 29-ig látogatható az MMIK kiállítótermében. A zárást megelőző napon – szeptember 28-án – Szelestey László tart vetítéssel egybekötött előadást a pásztor- és betyárvilágról. (Zala-Lap Kft., P. P., S. P.)

Tartalom megosztása: