keresés a weboldalon

A szeretet nyelvei

Zalaegerszeg címer
Hírek

A szeretet nyelvei

2010 december 09 - csütörtök
Karácsony közeledtén fókuszban (legalábbis jó lenne) a szeretet. Bár ez a legősibb érzések egyike, az élet alapja, igazi értelme, mégis más-más megnyilvánulási formái vannak, ízlések és pofonok módjára. A különbözőség akár egy családon belül is érvényben lehet. Ez megint olyan információ, amiről napi szinten nem hallani, pedig az alapvető kapcsolatainkat átható konfliktusok meghatározója is lehet.

Amíg nem tisztázzuk, mi magunk és szeretteink hogyan fejezik ki, és milyen formában remélik viszont a szeretetet, a legnagyobb jó szándékkal is csupán elbeszélünk egymás mellett. Mint a kutya meg a macska félrekommunikálunk és nem is értjük, miért nem esik hasra a másik, miközben mi mindent megtettünk és ő ugyan miért nem teszi meg azt a pici mozzanatot, amire annyira vágyunk.

Információdús századunk egyik előnye, hogy sok mindent, akár a szeretet nyelveit is elsajátíthatjuk. Csupán az kell, hogy az értékrendünk skáláján ez megfelelő fontosságú helyen szerepeljen, aztán irány a szakember. Fordulhatunk Panyi Katalinhoz, a Liszt-iskola tanítónőjéhez, aki nemcsak diákoknak, de igény esetén a család felnőtt tagjainak is örömmel tanítja az úgynevezett erőszakmentes kommunikációt és ennek részeként a szeretet nyelveket. Szám szerint ötöt.

– Ötfajta szeretetnyelv létezik és ezek közül mindenkinek megvan az elsődleges, a második és harmadik legfontosabb. Ezekkel jó tisztában lenni, önmagunk és mások megértése miatt, ami a jó kommunikáció alapja. Mindenkinek van egy szeretet „tankja” és csak akkor működünk jól, ha ez fel van töltve. De hogy ki mitől töltődik az eltérő. Az egyik ilyen mód az érintés – kezdi az ismertetőt a drámapedagógus.

– E nélkül a csecsemő létezni sem tud, a későbbi értelmi, érzelmi életét, intelligenciáját meghatározza. 3 – 4 éves kor körül kezd csökkeni a jelentősége azoknál, akiknek nem ez az elsődleges szeretet nyelve. Ha látok olyan tanítványomat, aki gyakran verekszik, könnyen lehet, hogy számára a testi érintés a szeretet nyelv, melyből nem kap eleget és verekedés közben harcolja ki ezt a kontaktust.

A felnőtt kori párkapcsolatok minőségét is meghatározza, hogy gyermekkorban kellő számú érintést kapott e gyerek az ellenkező nemű szülőtől. A kirívó megjelenésű kamasz lányoknál nagy valószínűséggel hiány volt az apai érintésből. De a kamaszkor tipikusan az az időszak, amikor a gyerekek elutasítják az érintést, mivel saját testükkel nincsenek megelégedve. De ez csak átmeneti állapot.

Az érintés kapcsán kérdés, hogy a szülőnek ez a szeretet nyelve, ha nem, meg kell találni azt a mértéket, ami még számára nem kínos, a gyereknek pedig megnyugvást hoz.
A másik szeretet nyelv a minőségi idő. Két ember olyan együttléte, amikor „csak” ott vannak egymásnak, egymásra figyelnek, közösen végeznek mindkettőjük számára kellemes tevékenységet. Társasági, családi együttlét, amelyekből a mindig felidézendő sztorik lesznek (nyaralásról, kirándulásról, barkácsolásról, közös mozi vagy színház élmény).

Ezek felidézése, újra és újra mesélése is energiát ad.
Van, aki számára az ajándékkapás és adás jelenti a szeretetet. Rájuk jellemző, hogy sok – sok apró tárgy veszi körül őket. Semmit nem dobnak ki ezekből, mindegyiket becsben tartják, tudják kitől, mire és mikor kapták. Nem az ajándék értéke a fontos, hanem az ajándékkapás. Abban különbözik, mondjuk a kisgyerekek ajándék követelésétől, hogy a kapott tárgyat nem dobják sarokba néhány óra múlva.

Nem a divattól és értéktől függ, hogy örül-e az ajándéknak, hanem maga az ajándék a fontos.
A szívesség szintén egy szeretet nyelv. Nem a segítségadásról van szó, hanem azon felül egy el nem várt cselekedetről. Saját pozitív énképünket növelhetjük, ha esténként átgondoljuk aznap kinek tettünk szívességet. Ez a pozitív visszaigazolás, sokat lendíthet rajtunk. Sajnos a poroszos nevelés miatt inkább jellemző nálunk a jövőtől való rettegés és az előre szenvedés. Ezt lehet áthangolni, ha saját kedves dolgainkra koncentrálunk – tanácsolja Panyi Katalin.

Végül az elismerő, kedves, bíztató szavak jelentik egyes emberek számára a szeretet biztos jelét. Fontos felmérni, hogy kinek melyik az első három szeretet nyelve. Ezeket alkalmazzuk velük szemben, de csak addig a határig, amíg az számunkra is elfogadható, egyébként nem vált ki jó hatást. Szintén fontos tudni, hogy az elsődleges szeretet nyelveken nem szabad büntetni, mert mély sebeket hagy.

Tehát a szeretet, a másik szeretet nyelvét beszélni. Szerencsés esetben ez meg is egyezhet, egyébként pedig csak addig tegyünk a másik kedvére, amíg az számunkra nem áldozat. S hogy hogyan lehet jól egymásra figyelni, kifejezni, hogy mi a számunkra jó vagy kellemetlen, úgy, hogy azt a másik is el tudja fogadni, azt is megtanítja az érdeklődőknek az elismert pedagógus.

Zala-Lap, B. K.

Tartalom megosztása: