keresés a weboldalon

A születéstől a halálig

Zalaegerszeg címer
Hírek

A születéstől a halálig

2006 június 02 - péntek
Fennállásának harmincöt éves évfordulóját ünnepli a Családi Intézet. Jogelődje a Családi és Társadalmi Szertartások Irodája egy kormányrendelet értelmében jött létre 1971-ben, akár csak a többi hasonló iroda az ország nagyvárosaiban. A kezdetekben viszonylag kevés szolgáltatást nyújtó intézeteket több helyütt megpróbálták vállalkozási formában üzemeltetni a rendszerváltást követően, több kevesebb sikerrel. Ma Győr mellett egyedül Zalaegerszegen mű-ködik Családi Intézet a polgármesteri hivatal részeként.

A Családi Intézet szolgáltatásai folyamatosan bővültek az évek folyamán. Fő profiljuk esküvői szertartások szervezése, de szívesen segítenek a pároknak akár a lakodalom, de a nászút helyszínének kiválasztásában is. Az esküvők mellett temetési gyászszertartásokon, névadókon, állampolgársági eskütételeken működnek közre a Családi Intézet munkatársai. Az elmúlt 35 évben 200-nál is többen szerepeltek rendszeresen az intézet által lebonyolított szertartásokon, rendezvényeken. Őket hívták jubileumi ünnepségére a Göcseji Múzeum éppen aktuális „Kettő egy pár” című kiállítására.

Az ünnepségen elsőként Szabó Judit, a Családi Intézet jelenlegi vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Elárulta, hogy ma sem igazán elégedettek a névvel, nem utal kellően munkájuk jellegére. Annál inkább viszont arra a nagy családra, melyet az intézet korábbi és jelenlegi dolgozói, közreműködői alkotnak.
A 35 éves jubileum kapcsán az egész évet átölelő programsorozattal kedveskedik a városlakóknak a Családi Intézet, folytatta a vezető. Ennek első állomása volt februárban a Jegyespárok bálja, most az ünnepi megemlékezés, a Szent Iván éji mulatságok keretében pedig az első éves házasokat várja rendezvényére az iroda.

Szerencsésnek mondhatják magukat a zalaegerszegiek, hiszen életük valamennyi nagyobb eseményét nagyszerű emberek teszik feledhetetlenné. Segítenek ugyanakkor méltósággal elbúcsúztatni, így könnyítve meg a nehéz perceket. Mindezt már dr. Gyimesi Endre polgármester mondta ünnepi köszöntőjében. Emlékeztetett arra is, hogy a Családi Intézet munkatársai a születés pillanatától, a névadótól a halálig, a temetésig elkísérnek bennünket. Munkájukat minden esetben nagy alázattal, odaadással, belső hittel végzik.

Harmincöt éve tartó lelkiismeretes tevékenységéért elismerő oklevélben részesítette a polgármester a Családi Intézet valamennyi volt és jelenlegi dolgozóját, a technikai feltételek javítása érdekében pedig 50 ezer forintot ajánlott fel az irodának. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: