keresés a weboldalon

A temetőkertben

Zalaegerszeg címer
Hírek

A temetőkertben

2012 november 09 - péntek
November 1-je a mindenszentek napja, amikor az emberek – az egész országban és Európában is sok helyen – meglátogatják a temetőben elhunyt hozzátartozóik sírját. Koszorút, virágot visznek, és gyertyákat, mécseseket gyújtanak, amelyek fénye az örök világosságot jelképezi.

A mi családunk is megemlékezett halottairól. Már a megelőző napokban megvettük a mécseseket, a koszorúkat pedig mi magunk kötöttük. Anya és mama tujával vonta be a szalmakereteket, fenyőágakkal, virágokkal díszítettük. Volt olyan, amit tobozokból készítettünk, s gyertyát is tettünk bele.
Mivel sok temetőben van halottunk, időben elindultunk a sírokhoz. Bazitán és Teskándon a nagyszüleimet látogattuk meg, a botfai, az ebergényi és a Göcseji úti temetőben távolabbi rokonokra emlékeztünk.
A temetőkben ilyenkor nagyon sok ember gyűlik össze, akik csendben vagy halkan beszélgetve állnak a megtisztított, feldíszített síroknál. Nagyon szép látványt nyújt ilyenkor – különösen este, amint a sok-sok égő gyertya fénye bevilágítja – az egész temetőkert. Sok gyönyörű virág díszíti a sírokat.
Szinte ünnepélyes a hangulat, kicsit elérzékenyülünk.
Ezen a napon minden ember emlékezik, felidézi az elvesztett családtagja, barátja, ismerőse alakját, és elgondolkodik azon, hogy egyszer a most még élő szeretteit is elveszítheti. S vajon lesz-e majd, aki az ő sírján is gyertyát gyújt?
Cseke Patrik
8. a
Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola

Tartalom megosztása: