keresés a weboldalon

A terveknek megfelelően

Zalaegerszeg címer
Hírek

A terveknek megfelelően

2007 június 26 - kedd
A Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztésére létrehozott önkormányzati társulás beruházásában a terveknek megfelelően folyik a közmű-rekonstrukció a Kossuth utcán. Az Európai Unió Kohéziós Alapja által társfinanszírozott beruházás egyik leglátványosabb része a most folyó vezetékek cseréje a közműszolgáltatás folyamatos fenntartása mellett. A Kossuth utca újabb szakasza szépül meg, igazodva a városépítészetileg is elismert Széchenyi térhez. A részletekről Hegyi Vilmos főépítés-vezetőt, a Belvárosi Csatornaépítő Konzorcium képviseletében kérdeztük.

– A Kossuth Lajos utcán az idei évre tervezett szennyvízcsatorna-rekonstrukciót befejeztük. Tavaly elkészült a Rákóczi úttól a posta előtti részig. Idén innét folytattuk egészen a polgármesteri hivatalig. Tavaly 220 méter hosszú vezeték került kicserélésre, az elmúlt hetekben, pedig több mint 160 méter. Különösebb fennakadás nem történt, hiszen előre felhívtuk a figyelmet a várható csökkentett forgalmi rendre. A tavalyi évhez hasonlóan, egyeztetetten, egy forgalmi sávban történik a közlekedés. A közmű-rekonstrukciós munkálatok első szakasza bonyolultabb volt, mivel egy nagy csomópont forgalomtechnikai megváltoztatását kellett elfogadtatnunk a lakossággal. A gépkocsivezetők és a gyalogosok már tisztában voltak azzal, mivel találják szembe magukat, így türelmesebbek és megértőbbek, mint az elmúlt évben. A közlekedés jelenleg a jobb oldali parkolósávban történik – tájékoztat Hegyi Vilmos.

A következő munkafázis a csapadékcsatorna-rekonstrukció, melyet már elkezdtek a Csipkeház előtti szakaszon. Felújításra, illetve kicserélésre kerül a jelenleg üzemben lévő csapadékcsatorna a postától a tízemeletes Tulipán házig. Jövőre ettől a ponttól indul majd a munka egészen a Csány térig.

– Mindez azt jelenti, hogy a csapadékcsatorna a jobb oldali parkolósáv szélében kerül kiépítésre. Ötszáz-hatszáz milliméter átmérőjű vezetékrendszer kerül elhelyezésre, erre lesznek rákötve a patka vízelnyelők, illetve az épületről lejövő csapadékvíz-elvezetők. E munkálatok miatt új forgalmi rend lép életbe, a Kossuth utca bal oldalán közlekednek majd a gépkocsik. Csere történik, a jobb oldali forgalmi rendet felváltja a bal oldali forgalmi rend – magyarázza a főépítés-vezető. – A csapadékcsatorna-rendszer kiépítésével augusztus 30-ig kell végeznünk. Ez fontos határidő, mert ezután az önkormányzat beruházásában megújul a burkolat a postától a Kisfaludy utcai kereszteződésig.

Folynak még közmű-rekonstrukciós munkálatok a város egyéb pontjain. Jelenleg dolgoznak a Balatoni úton, 180 méter hosszan szennyvízcsatorna-vezetéket cserélnek ki. Megkezdődött ugyancsak a szennyvíz-rekonstrukció Olában, a Hock János utcában Andráshida irányában. A Piac téren befejeződött a szennyvízcsatorna-rekonstrukció, jelenleg a helyreállítási munkák vannak folyamatban: megújul a felső burkolat az érintett szakaszon.

Ugyancsak a Belvárosi Csatornaépítő Konzorcium égisze alatt több mint 800 aknafedelet cserélnek ki, ez is része a városban folyó közműfejlesztésnek. A munkálatok befejezésének határideje 2008. december 31.

A tervek szerint a Kossuth Lajos utcában csillapított forgalmi rend kerül kialakításra, vagyis, az új burkolat elkészülte után egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni. Mindez része egy élhetőbb, szebb belváros kialakításának, ahol egyébként nem lehet majd túllépni a gépkocsiknak a 30 kilométeres sebességet. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: