keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A tíz éves szívcentrumot ünnepelték

Zalaegerszeg címer
Hírek

A tíz éves szívcentrumot ünnepelték

2004 november 24 - szerda
Tíz éve, 1994 november 8-án operálták Zalaegerszegen az első szívbeteget. A Zala Megyei Kórház vezetése 1993. tavaszán felmérte a megyében a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, ami szerint az országban itt volt a legrosszabb a helyzet és ezzel párhuzamosan a legkevesebb beteg jutott műtétre. Igazolódott, hogy a szívcentrumoktól mért távolsággal egyenes arányban romlik a betegek esélye az időben történő beavatkozásra, ami sok esetben az életben maradást jelenti.

A tíz éves évforduló alkalmából a Zalai Nyitott Szív Egyesület a Zala Megyei Kórház közreműködésével ünnepséget rendezett a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az ünnepség sajátossága volt, hogy a zalai és a vasi szívegyesületi tagok  szeretetük jeléül maguk keretezték műsorral (vers, gyógytorna bemutató, daléneklés, saját munkákból kiállítás) a rendezvényt és a Jakab Vilmos egyesületi tag által vezetett program hűen tükrözte a zalai egészségügy történelmének  e jeles időszakát. Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Gyimesi Endre polgármester, Varga László országgyűlési képviselő, akkori közgyűléselnök méltatta a zalai Szívcentrum nemzetközi összehasonlításban is kiváló munkáját, és emlékezett meg a létét veszélyeztető nehéz időszakokról. Szinte csodának tekinthető, amikor párthovatartozástól független szép, emberi összefogással sikerült megőrizni a  gyógyításban előrelépést jelentő létesítményt. Kiemelték, hogy a szívsebészet mellett olyan kardiológiai osztály  támogatása áll, amely haemodinamikai laboratóriumával  megtestesíti a korszerű  diagnosztikát és szívgyógyászatot.

A Szívcentrum regionális hatókörű, eredményes munkáját a  térség lakói  nagyra értékelik. A Vas Megyei Szív Egyesület elnöke Horváth Ferenc erről szólt, Horváthné Stukics Erzsébet vasi országgyűlési képviselő pedig Markó Péter közgyűléselnök  emlékérmét adta át dr. Papp Lajos alapító professzornak. A Zalai Nyitott Szív Egyesület lelkes munkáját a város polgármestere Marl testvérváros  ajándékával  ismerte el.
Ezután dr. Csidei Irén, a kórház főigazgatója idézte fel az alapítás eseményeit, majd dr. Papp Lajos professzor beszélt a kezdetekről, a szakmai berkekben  történt visszahúzó megnyilvánulásokról és arról a fogadtatásról, amely kigyógyította az emberekben, az orvostársakban, az igazságban való csalódottságából. Dr. Alotti Nasri osztályvezető főorvos elmondta, hogy túljutottak a 4,5 ezer szívműtéten, s jövőre már  korszerű, endoszkópos operációt is alkalmaznak Zalaegerszegen. Dr. Lupkovics Géza főorvos, a kardiológiai osztály vezetője  a jelenlegi rossz elhelyezési körülményekre utalva  arról szólt, bármi is történjen, munkatársaival  együtt tíz év múlva is itt várja a betegeket. A Zalai Nyitott Szív Egyesület tagjai, a betegek nevében Takácsné Bozsér Erzsébet alelnök mondott köszönetet a Szívcentrum  dolgozóinak  a szeretetteljes  gyógyításért, ápolásért.
Az évfordulóra a betegegyesület „Élünk” című kiadvánnyal lepte meg a teltházas ünnepség résztvevőit.

Tartalom megosztása: