keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A varázstopánka (mese)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A varázstopánka (mese)

2014 október 14 - kedd
Hajdanán, amikor még nem is élt az ősapám, élt egy király a feleségével és három szép leányával. Boldogságban éltek a hatalmas várukban. Egy szép napon, amikor a legkisebb királylány éppen az aranylabdájával játszot,t egy csodálatos selyemtopánkát talált, ami oly gyönyörűséges volt, hogy rögtön felkapta és az apjához rohant vele.

– Édesapám nézze mily gyönyörű topánkát találtam. Had húzom föl, csak egy pillantásra!

– Hej, édes lányom, megengedném én, ha nem tudnám, hogy van egy gonosz boszorkány, aki mindenféle dolgot megbűvöl, hogy megtalálóját bajba sodorja vele. Ne húzd fel drága kislányom!

De a kislány nem hallgatott apjára, nem tudván, hogy igazat mond. Pedig valóban. Egy gonosz boszorkány bűvölte meg a cipellőt, úgy, hogyha valaki felhúzza, annak lábán kígyóvá változik. A királylány felhúzta aprócska lábára a gyönyörűséges selyemtopánkát. Hát abban a szent pillanatban az a topánka egy vérszomjas kígyóvá változott. Rögtön odakapott, és megpróbálta lehúzni a lábáról, de  nem sikerült neki. Ekkor a felséges király összecsődítette az egész udvartartását, és kihirdette, hogy annak adja a fele királyságát, aki megszabadítja a szépséges leányát ettől az átkozott kígyótól. Először egy gazdag nemes próbálkozott. Ő azt javasolta, hogy a király parancsolja meg, hogy tűnjön el a kígyó a leány lábáról. Megtette, de ez nem sikerült. Ezután előállt szándékával a szegény juhász is. Azt javasolta, hogy hívják ide a birodalom jótündérét, és az majd megszabadítja a lányt. El is hívták a tündért, aki máris levarázsolta a leány lábáról a kígyót, és még egy szebb topánkát is adott neki. Ezután a szegény juhász és a legkisebb királylány nagy lakodalmat csapott, és ma is élnek, ha nem hiszed, keresd meg őket!

Magna Zsuzsa 5.a
Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Petőfi Sándor Székhelyiskola

Tartalom megosztása: