keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A város erőssége lehet

Zalaegerszeg címer
Hírek

A város erőssége lehet

2009 február 15 - vasárnap
A tapasztalatok alapján egyértelmű: amiben Zalaegerszeg versenyképes tud lenni, az az ipar, gépipar jellegű tevékenységek, mert ennek van hagyománya, munkakultúrája, képzési háttere. „Nincsenek egyedülálló természeti adottságaink, nem vagyunk logisztikai központ, tehát ilyen értelemben arra kell építeni, ami a város erőssége lehet” – fogalmazott lapunknak dr. Háry András, a városi ipari fejlesztések koordinátora, akit a zalai megyeszékhely kitörési pontjairól, az ipari befektetők ide vonzásának a lehetőségeiről kérdeztük.

– Zalaegerszegen, – ellentétben például Borsod megyével, ahol egyszerűen bezártak a nagy ipari vállalatok – a rendszerváltás előtti ipari vállalkozások új tulajdonossal átalakultak, s túlélték az elmúlt húsz évet. Gondolok arra, hogy a MOM helyén a Flextronics épült, a régi Tungsram gyár területén a General Elekric működik, a volt Alugépből létrejött a 3 B Hungaria, és Pylon Kft, az Anton szerszámkészítő Kft., tulajdonosa is egykor a Tungsramban dolgozott.

A régi Ganz gyár egy részén is működik vállalkozás. Mindezzel azt szeretném jelezni, hogy a régi klasszikus gépipar versenyképes része képes volt túlélni a rendszerváltozás időszakát. A könnyűipari, élelmiszeripari vállalatok részben bezártak, a faipar, pedig erősen szétdarabolódott. Zalaegerszeg legnagyobb foglalkoztatói – a közigazgatást és az intézményrendszert leszámítva – a Flextronics, a GE, a Schneider Electric, és a már előbb említett ipari vállalkozások. Ha ezeket meg szeretnénk tartani, komoly utánpótlásra van szükség – magyarázza dr. Háry András.

Egy felmérést készítettek a közelmúltban, amibe arra keresték a választ, hogy a következő három évben hány főt nyugdíjaznak a gépipari szekcióban. A válasz azt mutatta: csak a nyugdíjazás miatti létszámpótlásra sem elég például a Ganz-iskola kibocsátott szakembergárdája, és akkor még hol van az északi ipari parkba várhatóan betelepülő cégek igényei.

– Magyarországon hiány van a jól képzett munkaerőből, és ez nem csak a gépiparra jellemző. Ha mi tudunk egyedülálló oktatási, képzési programmal lépni, ezzel valami pluszt adni a városnak, ez jó irányba befolyásolhatja a befektetők érdeklődését. A hiányszakmák: forgácsoló, lakatos, hegesztő, szerszámkészítő, vagyis a klasszikus úgynevezett gépipari megmunkáló szakmák. Szükség van szakmunkásokra, technikusokra, mérnökökre.

Zalaegerszegen együtt van az ipari kultúra – folytatja, az ipari fejlesztések koordinátora. – Komoly múltbeli gyökerekkel rendelkezünk, és megfelelő képzéssel, ami a Ganz iskolában valósul meg. A lehetősek tehát adottak, erős porgrammal, egyedülálló oktatási hátteret kell kiépíteni. Ez biztosan óriási munka, és nem megy egyik napról a másikra. Az igény, hogy a képzést gyakorlatközpontúvá kell tenni. Sajnos a magyar oktatási rendszer hibája, hogy a végzősökből keveset tudnak foglalkoztatni a vállalkozások: tízből mindössze hármat. Ha el tudnánk érni, hogy tízből öt végzős diák bekerül a rendszerbe, már akkor a képzés hatékonyságát 20-30 százalékkal növeltük.

Tehát a város iránti figyelmet fel kell kelteni: jó szakképzési programmal, ebben partner az oktatási intézmény és a helyi vállalkozások is. A befektetők, pedig figyelik az ilyen programokat. Aki manapság hiányszakmát választ, három, négy év múlva – amikor a gépipar ismét regenerálódik – biztosan nem gyarapítja a munkanélküliek táborát.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: