keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A város jövőjéről

Zalaegerszeg címer
Hírek

A város jövőjéről

2006 július 10 - hétfő
Megdöbbenését fejezte ki a vasútvonalak megszüntetése miatt dr. Gyimesi Endre polgármester a közgyűlést követő szokásos sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter minden előzetes tájékoztatás, egyeztetés, az önkormányzatok, és a szakmai szervezetek bevonása nélkül jelentette be a szárnyvonalak bezárását. Ez magyarországi viszonylatban példátlanul nagy, mintegy ezer kilométeres vasútvonal megszűnését jelenti.

A bejelentés Zalában három szárnyvonalat érint. Zalaegerszeg országgyűlési képviselője és polgármestere kéri képviselőtársait és az érintett térségek polgármestereit, tiltakozzanak közösen az ilyen módszerek, és a Zalát ért sérelem ellen. Több zalai falu kerül nehéz helyzetbe, mintegy száz dolgozó, pedig egyik napról a másikra elveszíti munkáját.

Zárt ülésen tárgyalt a testület a Kazinczy tér 2. szám alatt ingatlanok (Bárány tömb) pályázat útján történő értékesítéséről.  A zártkörű pályázatra az önkormányzat a K+K Bau-Profil Kft.-t, a Cseke Kft.-t és a budapesti Balusztrád Ingatlanfejlesztő Kft. hívta meg. Az ingatlanok induló bruttó vételára 158 millió forint. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat által elkészíttetett tanulmányterv figyelembevételével, külső tőke bevonásával szeretnék a rekonstrukciót végrehajtani. A vevő köteles az ingatlanokat 2009. december 31.-ig beépíteni. A vételárba csereként beszámításra kerül – amelyet kötelező megajánlani – 7 darab lakás, legfeljebb 57 millió forint értékben. A beruházónak meg kell oldania a Kazinczy térről az Iskola közre történő gyalogos átközlekedés lehetőségét, amelynek megvalósítási módját az ajánlatban be kell mutatnia. A közgyűlés értékelő munkacsoportot állított fel, melynek elnöke Dékány Endre, a műszaki bizottság elnöke, tagjai: Devecserné Óvári Ibolya, dr. Káldi Dávid, és dr. Burján Richárd.

Vitát váltott ki, hogy eladja-e az önkormányzat a Lidl-nek a Balatoni u. 8. szám alatti ingatlanrészt, amely a Balatoni útról történő megközelítését segítené az áruházláncnak. Végül úgy döntöttek a képviselők, hogy nem adják el a területet, ugyanakkor a lehetőséget megadják az út építéséhez.

Dr. Gyimesi Endre szólt Zalaegerszeg vállalkozásfejlesztési és befektetést támogató programjáról, amely, mint fogalmazott, olyan összegzés, amely más városokban még nem született meg. A város gazdaságfejlesztési programját két pillérre építi. Az első a „megtartó program”, a folyamatos, lépésről-lépésre való előrejutást támogatja, minél több helyi vállalkozást megérintve. A másik a „befektetés-támogató program” kifejezetten azokra fókuszál, akik egy nagyobb volumenű befektetési döntés előtt állnak. Elhangzott: minden Zalaegerszeghez forduló, érdeklődő számára biztosít lehetőségeket. Nem csak a megszokott ingatlan-és befektetés ajánlatról van szó, hanem az ehhez kapcsolódó teljes információs rendszert is biztosítják. A polgármester utalt arra, hogy jelenleg is 5-6 befektetési csoporttal folynak folyamatos tárgyalások, a nyár végén már konkrétumokról is be fognak számolni.

Tombi Lajos alpolgármester kiemelte az önkormányzati „Építészeti-műszaki Tervtanács” létrehozását, amely véleményezi az önkormányzat területét érintő településrendezési terveket, a közterületi park-és kertépítészeti terveket, a városképet meghatározó elképzeléseket.

Gyutai Csaba alpolgármester arról tájékoztatott, hogy Bogár Imre, a Páterdombi Szakképző Iskola vezetője, Zalaegerszeg egykori polgármestere nyugdíjba vonul, a közgyűlés 2007. január 1-től a munkavégzés alól felmenti. Az önkormányzat a poszt betöltésére pályázatot ír ki.  Szólt arról is, hogy a közgyűlés testvérvárosi szerződést köt Beregszáz városával.

Dr. Kovács Gábor jegyző egy elfogadott rendelet kapcsán megjegyezte: szigorítják a jövőben a választási plakátok kihelyezését. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: