keresés a weboldalon

A virágos városért

Zalaegerszeg címer
Hírek

A virágos városért

2010 június 15 - kedd
Zalaegerszeg közgyűlése legutóbbi ülésén elfogadta a város zöldterületi stratégiáját és annak 2010-2015 évekre vonatkozó cselekvési tervét. Az önkormányzat felmérte a zalai megyeszékhely zöldterületeivel történő gazdálkodás helyzetét és meghatározta a további feladatokat. A közgyűlés az előterjesztést – melyet Fazekas Györgyi környezetvédelmi és kommunális csoportvezető, Horváth Zsuzsanna okleveles tájépítész mérnök, Sólyomvári György okleveles táj- és kertészépítész, Székely Róbert földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferens készített – egyhangú szavazással elfogadta.

A stratégia jelentősége abban áll, hogy a zöldfelületi potenciál növelését az ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontok alapján egységes rendszerbe integrálja. És ezen túl, közösségépítő tevékenységet is meghatároz. Mindez alapja lehet egy jól működő zöldfelület-gazdálkodási rendszer megvalósításának. A stratégia megvalósításának érdekében cselekvési terv került összeállításra, így lehetőség nyílik a kitűzött célok elérése érdekében a programok és projektek ütemezett végrehajtására.

A cselekvési tervben felsoroltak sorrendisége nem tükröz prioritásokat, mindegyik feladat fontos és szükséges a maga területén.

A programok kivitelezésének tervezett ütemezése az elkövetkező öt év. Szakmai szempontból indokolt, hogy minden programból lehetőség szerint legalább egy projekt kerüljön kiválasztásra, annak érdekében, hogy a fejlesztések a zöldfelületi rendszer minden területén érvényesülhessenek.

A költségvetések készítésekor a fontossági sorrend szerint a közgyűlés döntése alapján forrást kell biztosítani. Előzetes költségbecslések alapján a teljes stratégia megvalósításának költsége, a következő öt évben, mintegy 300 millió forint. A legfontosabb célok között szerepel többek között a városközpont zöldfelületeinek értékmegőrző megújítása, a középületek környezetének rendezése, közparkok, zöldfelületek használati értékének növelése, és a lakóterületi zöldfelületek kialakítása, a meglévők revitalizációja.

Zala-Lap, – pet –

Tartalom megosztása: