keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Víz Világnapja (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Víz Világnapja (Videó)

2012 március 21 - szerda
Húsz évvel ezelőtt az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencia javaslatára nyilvánította az ENSZ március 22-ét a víz világnapjává. A Zalavíz Zrt.10 éve szervez ilyenkor programokat, jobbára gyerekeknek és fiataloknak. Ezúttal – szerdán – tudományos konferenciát is rendeztek az PTE zalaegerszegi képzési központjában. Előtte átadták a hagyományos gyermekrajz-verseny díjait. Négyszáz pályamű érkezett, a legjobbakat ki is állították.

„Szinte az egész életemet a vízben töltöm” – ezzel köszöntötte a rajzverseny nyerteseit Mányoki Attila úszó, aki a Zalavíz vezérigazgatójával, Nagy Andrással közösen adta át a díjakat a legjobb alkotások beküldőinek.
Aztán a szakemberek következtek: ez volt az első alkalom, hogy a víz világnapján tudományos konferenciát is szerveztek a városban; ez többek között a PTE zalaegerszegi képzési központjának ötlete volt.

Csidei Irén igazgató elmondta, számukra azért fontos a rendezvényen való részvétel, mert a képzési központ hallgatóinak, például a leendő gyógytornászoknak „munkaeszközük” is a víz. De az is fontos szempont, hogy a vízkincs megóvása érdekében tisztában legyenek a környezetvédelem fontosságával is.

A víz azonban nemcsak „gyógyászati segédeszköz” – világszerte egyre inkább stratégiai természeti kincs. Miközben Magyarországon egyetlen ember napi 140 liter vizet használ el, Afrikában egy átlagos család napi 12 literrel kénytelen beérni.

Balaicz Zoltán alpolgármester ezért kiemelte: a víz világnapjának fontos üzenete, hogy a környezet, ezen belül a vízkészlet megóvása egyaránt érdeke és feladata az államoknak és az egyes embereknek.

Nagy felelősség hárul a szolgáltatókra is, hiszen ők juttatják el az egészséges vizet a kutaktól a fogyasztókig. A Zalavíz mindet megtesz, hogy a fogyasztók minél jobban megismerjék tevékenységüket – mondta Nagy András vezérigazgató. Ezért is rendezik meg immár tizedik éve a víz világnapját. Ilyenkor nyílt napon mutatják be a vállalat tevékenységét, a különböző munkafázisokat. Szerinte ugyanis segíti a tudatos fogyasztói magatartás kialakítását, ha az emberek tisztában vannak azzal, mi minden szükséges ahhoz, hogy amikor odahaza kinyitják a csapot, abból egészséges, tiszta ivóvíz folyjon.

A konferencián a szolgáltatók feladatai mellett szó esett a víz turisztikai, gyógyászati hatásairól, a vízzel összefüggő élelmiszerbiztonsági kérdésekről épp úgy, mint arról a veszélyről, amit mondjuk a dühöngő árvíz jelenthet. A víz világnapja alkalmából csütörtökön és pénteken nyílt napra és üzemlátogatásra várják az óvodás és iskoláscsoportokat a Zalavíz központi telephelyén.

yr/Cs.M.

Tartalom megosztása: