keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Zalahús végleg eltűnt a piacról?

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Zalahús végleg eltűnt a piacról?

2005 április 26 - kedd
Alig száradt meg a tinta a Zalahús Rt. többségi részvénycsomagja értékesítési szerződésének aláírásán, máris szétfutott a hír, hogy a patinás cég felszámoló kezébe került. Április 5-től jogerős a felszámolás, amelyet a nagy tapasztalattal rendelkező Vectigalis Rt szakemberei végeznek. A Zala Megyei Mukaügyi Központtal közösen tartott sajtótájékoztatón dr. Varga Jenő felszámoló, a Vectigalis Rt. elnök-igazgatója Péter Mártával, zalaegerszegi munkatársával közösen ismertette az eddig megtett intézkedéseket.

Mint elmondták, a dolgozók elmaradt bérének rendezésével és leltározással kezdték meg a munkát, s nyomban kiderült, hogy a hatalmas értéket képviselő  korszerű vágósor, a magas minőségű technológia létezik, vagyis van miből pénzt csinálni.  A raktárkészlet azonban sovány, mert január elsejétől megszűnt a gyártás, ami egyébként már az ezt megelőző időszakban is jelentősen visszaesett.

Hangsúlyozták, hogy meglehetősen szokatlan, miszerint nem gondolkodott senki annak érdekében, hogy a Zalahús termékek ott maradjanak a piacon. A rossz döntés következtében azok eltűntek az üzletek polcairól, így könnyűszerrel benyomulhatott a helyükre a konkurencia. Ezért képtelenség a céget újra piacképessé tenni.

Január elsején még közel 700 fős volt az állományi létszám,  a termelés leállításával, a bérek kifizetésének elmaradásával az 50-60 ezer forintos fizetésű emberek – számosan egykeresős család tagjai – rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A felszámoló „majdnem balkáni” jelzővel illette azt a helyzetet, amibe a Zalahús került. A több, mint 1000, számos  neves cég felszámolásán túljutott Vectigalis Rt elnök-igazgatója szerint nem biztos, hogy ennek meg kellett volna történnie.

A felszámoló első intézkedése a dolgozók járandóságának kifizetése volt. A megyei munkaügyi központ közreműködésével a bérgarancia-alap forrásait vették igénybe. Mára  a cég munkajogi létszáma 78 főre apadt, 647 dolgozó ugyanakkor megkapta a járandóságát.

A továbbiak teendőket, lehetőségeket meghatározza a felszámolónál jelentkező 700 millió forintos induló költség, illetve az a bérleti szerződés, amit a Zalabaromfival kötött a cég, amelynek szüksége van a kapacitásra, valamint dolgozói állományának bővítésére. Eddig 140 embert vettek át. A felszámoló bízik abban, hogy élelmiszeripari, azon belül húsipari vevőnek tudja majd értékesíteni az üzemet.

Deák Ferenc, a Zala Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese elmondta, az év első négy hónapjában 181 munkanélküli bejelentése történt meg, akik közül jelenleg 150 regisztrált van. Tavaly 350 dolgozóra munkahelymegőrző támogatást vett igénybe a Zalahús, akik közül 111-en rendkívüli felmondással távoztak, ezért utánuk a cégnek 23 millió forintot vissza kell fizetnie.  A bérgarancia-alapból 647 fő kapta meg az elmaradt bérét, közülük 360-an 45 év felettiek. Emiatt személyre szabott megoldások keresése válik szükségessé.

Tartalom megosztása: