keresés a weboldalon

A zeneiskola növendékei varkausban

Zalaegerszeg címer
Hírek

A zeneiskola növendékei varkausban

2008 április 24 - csütörtök
Nagy megtiszteltetés érte a közelmúltban a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néhány növendékét és egy tanárát. Elkísérhették a dr. Gyimesi Endre vezette zalaegerszegi delegációt Varkausba, ahol a két város közötti kapcsolat 30. évfordulója tiszteletére rendeztek nagyszabású műsort.

– Nagy örömmel vettük a felkérést polgármester úrtól. Személyesen Nauratyill Eszternek, Standi Dorottyának, Vissi Barnabásnak és Vörös Ádámnak szólt a meghívás. Valamennyien kimagasló tehetségű, sikeres diákjaink, akik rendszeresen képviselik iskolánkat a különféle városi rendezvényeken és országos versenyeken – beszél az előzményekről Győrffyné Könczöl Tímea, a zeneiskola igazgatója. – A gyerekeket Tóth László kollégám kísérte el Varkausba. Nagy örömünkre szolgált, hogy lehetőségünk nyílt megmutatni a magyar klasszikus zenét finn testvérvárosunk lakóinak.

– Az út meglehetősen fárasztó volt. Busszal utaztunk Budapestig, onnan repülővel Finnországba, majd két autóval vittek bennünket úticélunkra – meséli Standi Dorottya. – Varkausban vacsorával fogadott bennünket a család, akiknél laktunk. Nagyon kedvesek voltak, a házinéni dupla takaróval várt bennünket, a kikészített törülközők alá pedig csokoládét rejtett.

– Nyelvi nehézségeitek nem voltak?
– Nem. Én angolul, a többiek németül beszélgettek a varkausiakkal. 
– A megérkezést követő másnapon találkoztunk polgármester úrral és a zalaegerszegi képviselőkkel – veszi át a szót Vissi Barnabás. – Megnéztünk egy filmet Varkausról, majd próbával telt a nap. Este rendezték a gálaműsort, ahol valamennyien szólistaként léptünk fel a tanár úr kíséretével. Ötvenperces műsort adtunk. Jelen voltak a koncerten a testvérváros vezetői, a Finn-Magyar Baráti Társaság tagjai, de nyilvános volt az est, így bárki bejöhetett. 

– Sikerült megismerkedni az ottani zeneiskolásokkal?
– Nincsen Varkausban zeneiskola, és nem olyan a zenei élet Finnországban, mint hazánkban. Nyugodtan mondhatom, hogy vezetünk e téren – osztja meg tapasztalatait Tóth László zongoratanár.

A kirándulás harmadik napján lehetőségük nyílt a gyerekeknek és kísérőjüknek megismerkedni Varkaussal és környékével. A sok élmény feledteti velük a fárasztó hazautazást. Magyar idő szerint hajnali kettőkor indultak Varkausból.
Valamennyien nagyon fáradtak voltak a hazaérkezéskor. Ennek ellenére a fiúk első útja a zeneiskolába vezetett, ahol kora délutánig tartott az élménybeszámoló. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: