keresés a weboldalon

A zöldterületek védelmében

Zalaegerszeg címer
Hírek

A zöldterületek védelmében

2006 október 17 - kedd
Zalaegerszeg belvárosa megszépült, ez nem csak a kivitelezésben, de a fenntartásban is komoly kihívást jelent valamennyiünknek. Hogyan is tudjuk ezeket az újonnan létrejött értékeket megőrizni – fogalmazott Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója.

– Létrejött egy belvárosi központ, ahol hangsúlyos teret kapott a növényzet, és szerves kapcsolat alakult ki a közelmúltban átadott Mindszenty tér és Deák tér között. Szeretnénk, ha hosszú távon ezek a belső belvárosi, újonnan kialakított parkfelületek, zöldterületek megfelelő gondoskodás mellett, fokozott ápolásban részesülnének, és a fenntartásuk kiemelt figyelmet kapna. Fontos lenne, ha a rongálások elkerülnék ezeket a területeket, és erre a lakosság, a járókelők is figyelnének. Ugyancsak felhívnám a figyelmét a belvárosi taxisoknak, áruszállítóknak, akik folyamatosan tartózkodnak a tereken, hogy vigyázzanak ők is: őrizzük meg a zöld növényzetet olyannak, amilyennek a tervező elképzelte. Jóval nagyobb zöldfelületről van szó, mint a korábbi években. Csak a Széchenyi téren 1200 négyzetméteren történt parkosítás. Fenntartásuk komoly feladatot ró ránk.

Nagy András szerint át kell gondolni azt a rendszert, amibe a belvárosi zöldterületek fenntartása tartozik. Gondolkodnak egy külön csoport szervezésén, akinek a feladata és felelőssége lenne a kiemelt területek megfelelő szintű fenntartása. Úgy véli, minden újonnan létrejött zöldfelület esetében körülbelül a beruházott érték 8-10 százaléka az az összeg, ami éves szinten optimális a fenntartás érdekében. Tehát az elmúlt évekhez képest lényegesen több pénzre lenne szükség ahhoz, hogy öt év múlva is ugyanolyan szépek legyenek a belvárosi terek, mint jelenleg. Ha már a forintok is szóba kerülnek, érdemes többször is hangsúlyozni: a rongálások – a növények kitaposása, a virágok letörése – éves szinten több tízezer forintot jelentenek.

– Szeretnénk, ha a Deák tér és a Mindszenty tér funkcionálisan is kapcsolódna egymáshoz – folytatja Nagy András. – Át kellene gondolni a múzeum előtti rész parkosítását. Vannak erre vonatkozóan elképzeléseink, melyeket szeretnénk megbeszélni az intézménnyel, a Városfejlesztő Zrt.-vel valamint a civil szervezetekkel is.

Jelen pillanatban a Balatoni út melletti 3 méter széles és 120-150 méter hosszú, most még meglehetősen gazos zöldsávot szeretnék széppé tenni. A Mindszenty tér és a Széchenyi tér növényanyagát összehozzák a szakemberek, és egy gyepűszőnyeges, cserjeágyas felületet alakítanak ki. Így a két, szépen megújult tér között esztétikailag is elfogadható parksávban is gyönyörködhetnek majd az arra sétálók.

Az őszi virágosítással kapcsolatban megtudtuk: 2500 négyzetméteres felületen 50 ezer tő kétnyári virág kerül kiültetésre, valamint több mint 2 ezer tulipánhagyma. Új virágágyak születnek a városban: a Deák téren és a Dísz téren például már megtörtént a virágosítás. A Városgazdálkodási Kft. munkatársai, azt kérik a városlakóktól, ha látják, hogy bárki bántja a virágokat, a növényeket, szóljanak rájuk. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: