keresés a weboldalon

Ádámok és Évák a Békeligetiben (is)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ádámok és Évák a Békeligetiben (is)

2010 december 05 - vasárnap
Nem kis feladatot vállaltak magukra a Békeligeti – iskola szakképzősei. Részesei ugyanis annak az iskolaszínházi produkciónak, mely során Madách legismertebb alkotását, Az ember tragédiája című drámát 13 középiskola diákjaira mért szereposztásban viszik színre. A nevezett intézmény indítja a darabot, az Űr jelenet előadásával.

Az adaptációban a rendező Tompagábor Kornél mellett az iskola két felelős pedagógusa, Hajas Anikó és Molnárné Czigány Judit vesz részt. Ők vállalták a szöveg betanítását, a díszlet, az aláfestő zene és a jelmez kiválasztását is. Tompagábor Kornél rendszeresen látogatja a heti két alkalommal zajló próbákat, mely most már nemcsak pusztán a szöveg előadásáról, hanem a térbeli megformálásról is szól.

– Nagy a feladat. Nagyon aprólékos, és néha sziszifuszinak tűnő a munka, melyben sorról sorra kell értelmezni a szöveget. A diákjaink tananyagában nem szerepel a kötelező olvasmányok között a mű a nehéz nyelvezet miatt. Aggódtam is, hogy nem lesz jelentkező, de kolléganőm a dolgok mellé állt. Így meglett az a 10 diák, akik kettős szereposztásban játsszák a jelenetet – mondta Hajas Anikó.

– Először is a történetet értelmeztük a gyerekeknek, hogy miről szól a darab. Beszélgettünk a tragédia születésének koráról, és a Bibliáról is, hiszen az első színhez ez szorosan kapcsolódik. Próbáljuk a szöveget, a nehézségeket növeli, hogy sok a hiányzó.

– Tompagábor Kornél javaslatára a próbahelyet a könyvtárból áttettük a tornaterembe, hogy minél inkább a nagyobb térhez és ennek megfelelő hangerősségű előadáshoz szoktassuk a gyerekeket – tette hozzá Molnárné Czigány Judit. – A bemutató február elején lesz a Hevesi Színház nagy színpadán.

Zala-Lap, b. k.

Tartalom megosztása: