keresés a weboldalon

Áder János nyitotta meg a Mindszenty-kiállítást (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Áder János nyitotta meg a Mindszenty-kiállítást (Videó)

2012 október 01 - hétfő
Mindszenty József születésének 120. és a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplom felszentelésének 85. fordulója alkalmából kiállítás nyílt vasárnap este a templom toronyszobájában. A kiállítást Áder János köztársasági elnök nyitotta meg. Mindszenty József több mint negyedszázadig volt Zalaegerszeg plébánosa, és a ferences templomot is ő építtette.

Az ünnepi szentmisén – amelyet Konkoly István püspök és Magyar Gergely ferences provinciális – celebrált egyszerre emlékeztek Mindszenty Józsefre és a templom felszentelésére.
Áder János azt hangsúlyozta: Mindszentyre úgy kell emlékeznünk, mint legkedvesebb tanítónkra, aki nagy hatással volt sorsunk alakulására.

A köztársasági elnök szerint Mindszenty nélkül az önmagunkról, politikai nemzetünkről alkotott önképünk is szegényebb lenne.

Kardos Csongor ferences szerzetes, a tárlat rendezője elmondta: rendje sokat köszönhet Mindszenty Józsefnek, hiszen ő telepítette le Zalaegerszegen a ferenceseket. A kiállítás elsősorban a bíboros zalaegerszegi éveit idézi fel.

A dokumentumok egy része a ferences kolostorban került elő, más része magángyűjtésből, a kútvölgyi Mindszenty-emlékszobából és közgyűjteményekből származik. A kiállítás december 1-ig látogatható.

yr/N.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: