keresés a weboldalon

Adományokat vár az egyesület

Zalaegerszeg címer
Hírek

Adományokat vár az egyesület

2004 november 10 - szerda
Több olyan cselekedetet is véghezvitt az Együtt Zalaegerszegért Egyesület az elmúlt két évben, melyek a város, és annak lakóinak érdekeit szolgálták. A falumúzeum fatemplommal gazdagodott jóvoltukból, hagyományt teremtettek az Egerszeg búcsúból, nemrégiben pedig erdei tornapályával ajándékozták meg a mozgás szerelmeseit. Így értékelte tevékenységét az egyesület közgyűlése, melynek részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az EZE vezetői.

Dr. Ribiczey Pál elnök kitért az egyesület önkormányzati tevékenységére is, hangsúlyozva, hogy akadtak olyan témák az elmúlt két évben, melyekkel nem értettek egyet. Kiemelte ezek sorából az iskolabezárásokat- és összevonásokat, majd arról szólt, hogy az EZE közgyűlése azt kéri két önkormányzati képviselőjétől, jobban szorgalmazza a jövőben a város szociális ellátottságának növelését. Nagy szükség lenne – véleményük szerint – legalább egy nyugdíjas házra, de akad tennivaló a gyerekek megsegítése terén is, hívta fel a figyelmet dr. Ribiczey Pál.
Ez utóbbi célt szolgálja az EZE útjára indított jótékonysági akciója is. Mint dr. Sárváry Péter, az egyesület választmányi tagja elmondta, mintegy 200 ezer alultáplált és 20 ezer éhező gyerek él ma Magyarországon. Többnyire az iskoláskorú gyerekek éheznek, éppen azok, akik szervezete legjobban igényelné a megfelelő mennyiségű fehérjét és szénhidrátot. 
Zalaegerszegen az iskoláskorú gyerekek napi háromszoros étkeztetése 5600 forintba kerül havonta, míg csupán az ebédért 3200 forintot kell fizetni egy hónapban. Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület most arra kéri a jószándékú, segíteni akarókat, vállalják fel fél évre egy-egy rászoruló gyermek étkeztetését. Az igazgatók és osztályfőnökök tisztában vannak azzal, kik éheznek napközben. Erről adnának tájékoztatást az adakozni szándékozóknak, az EZE pedig garantálná, hogy az iskolai csekken befizetett pénz valóban a kedvezményezett kisdiák étkezési költségeit fedezi.
Dr. Sárváry Péter arra számít, hogy találnak 100-150 segíteni akaró magánszemélyt, egyesületet, vállalkozást, s így biztosítottá válik valamennyi zalaegerszegi kisgyerek kielégítő étkeztetése. Az akcióhoz bárki csatlakozhat a felhívó levél kitöltésével, amelyhez a Petőfi utcai Petánovics kávézóban juthatnak hozzá.
Nem tett le az egyesület a városi képtár megvalósításáról sem. Erről Németh János keramikusművész, az EZE tagja számolt be hangsúlyozva, hogy ma is több olyan értékes közgyűjteménye van Zalaegerszegnek, melyek raktárakban sínylenek. Ugyancsak dédelgetett álma a lokálpatriótáknak a skanzen további fejlesztése. Egy vendéglátóhely megvalósítását szorgalmazzák a falumúzeum előtti téren, amely Zalaegerszeg önkormányzatának tulajdonában van. A megyei és városi önkormányzat közösen tervez pályázni a források előteremtése érdekében, a terveztetésben pedig az egyesület is szerepet vállalna.

Tartalom megosztása: