keresés a weboldalon

Advent fényei

Zalaegerszeg címer
Hírek

Advent fényei

2014 december 03 - szerda
Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnapon kezdődik, és vízkeresztkor, január 6-án ér véget. Advent első vasárnapja az egyházi év kezdetét, egyben a karácsonyi ünnepkör indulását is jelöli. A szó jelentése eljövetel.

Talán legismertebb jelképe a koszorú a gyertyákkal. A hagyomány régi időkre nyúlik vissza. Először 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készített ilyet, a maitól azonban még meglehetősen különböző változatban. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyekből minden nap egyet-egyet gyújtott meg – egészen karácsonyig. Ez a szám az évek során fokozatosan csökkent. Ma négy gyertya ékesíti a jórészt fenyőágakból készített koszorút.

A katolikus szokás szerint három lila és egy rózsaszín gyertyát teszünk a koszorúra. A színek jelkép értékűek. Az első vasárnapon meggyújtott lila a hitet, a második a reményt szimbolizálja. A harmadik vasárnapon rózsaszín gyertyát gyújtanak, az öröm jelképét. Végül az utolsó, ismét lila színű mi másért éghetne, mint a szeretetért?

Iskolánk szép szokást ápol ilyenkor, decemberben. Minden hétfő reggelt közös gyertyagyújtással kezdünk az aulában. Első alkalommal a 4.b  osztályosok  idéztek szép, tartalmas gondolatokat a gyertya fénye mellé.

Gondolhatjátok, hogy ebben a hónapban a hétfő reggelek is mások…

Németh Cintia 7.d
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola 

Tartalom megosztása: