keresés a weboldalon

Adventi kirándulás Bécsben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Adventi kirándulás Bécsben

2014 december 30 - kedd
Pék Edit tanárnő, mióta a Mindszenty József iskolában tanít, minden évben szervez adventi kirándulást Bécsbe, ahol megnézhetjük az adventi vásár mellett Bécs főbb nevezetességeit is. Idén is így történt, november 29-én (szombaton) kirándultunk a szomszédos ország fővárosába.

Reggel hat órakor indultunk a Sportcsarnok előtt. A buszon legtöbben gimnazisták voltak (9-12. osztályig), de jöttek tanárok, sőt volt mindszentys tanulók is. 9:30 körül érkeztünk meg Bécsbe, a Szecesszió háza (Secession) előtt szálltunk le a buszról, ott találkoztunk az idegenvezetőnkkel, Fülöp Nórával (régen tanított az iskolánkban). A tanárnő elmondta, hogy Joseph Maria Olbrich tervei alapján készült el a Szecesszió háza kortársművészet kiállítóterme. Az épület tetejét zömök lombkupola díszíti, alatta pedig aranyozott betűkkel olvasható a szecesszió mottója, amely a magyarországi születésű Hevesi Lajos tollából származik: „Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit” („Legyen meg minden korszaknak a művészete, a művészetnek a szabadsága”).

KÉP

Először elmentünk a Mariahilfer Strasse-ra, ahol két órás szabadprogramot kaptunk. Ezt a lehetőséget sokan kihasználták, természetesen én is. Nem találkoztam újabb üzletekkel, hiszen Budapesten vagy bármely nagyvárosban megtalálhatók. Pl.: Bijue Brigit, Claire’s, Starbucks, H&M. A városnéző séta után megtekintettük a Velázquez kiállítást, ami a Szépművészeti Múzeumban (Kunsthistorisches Museum) volt. Mielőtt bementünk, szemügyre vettük a Maria Terezia Platz-on Mária Terézia szobrát, kezében a Pragmatica Sanctio-val.

A kiállítás után egy másik karácsonyi vásárba érkeztünk, ahol szintén volt két órás szabadprogram. Én az unokatestvéremmel és az egyik barátjával elmentem puncsot inni, és ettünk különleges osztrák hot dogot.

A vásár után megszemléltük a bécsi Hősök terét (Heldenplatz), a Spanyol lovas iskolát, a Michaelerkirchet és a Hofburgot. Utóbbit a 13. században építették, I. Albert német király regnálása óta az uralkodók rezidenciája. A Hofburg volt a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek és a Habsburg családból választott német-római császároknak székhelye, és itt volt az osztrák császárok lakóhelye. Ma a Nemzeti könyvtár és a Sissi múzeum található itt. A látnivalók után elgyalogoltunk a Stephansdomhoz, amit belülről is megszemléltünk. A szentelt székesegyházat az első keresztény vértanú emlékére építették.

Szerintem az a nap nagyon jó volt, sok élményben gazdagodtam, érdekes helyeken jártunk, és remélem, hogy jövőre is elmegyünk Bécsbe.

Rózsás Veronika (11.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: