keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Aggódás a színházért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Aggódás a színházért

2005 október 18 - kedd
Szeretnék, ha a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tovább működne, de sajnos nagy gondokat látnak a költségvetésben – fogalmazott sajtótájékoztatóján Vigh László, a megyei önkormányzat kulturális bizottságának vezetője. Idézte Stefán Gábor igazgató bizottsági ülésen tett megjegyzését, miszerint „csak más megyével való összefogás lehet a kiút arra, hogy fennmaradjon a zalaegerszegi színház.”

Elmondta: 2001-ben 202 millió forintból gazdálkodott a Hevesi-színház, 2005-ben 154 millióból. Az önkormányzati támogatáshoz kapott állami pénz, ami korábban minden helyi 1 forinthoz 80 fillér volt, jelenleg 30 fillér. Ugyanakkor a központi költségvetési tervezet szerint ez utóbbi jövőre meg is szűnik. A tervek szerint az intézmény-fenntartási támogatást megemelik, de ezzel együtt több millió forintos kieséssel számolhat a színház. Hozzátette: a fenntartók közül a megyei önkormányzat is költségvetési gondokkal küzd: jelenleg 792 millió forint hiánnyal számolnak. Nem tudják, mi vár az önkormányzatra jövőre, lassan már csak a csodában bíznak, mondta Vigh László.

A zalaegerszegi teátrum másik fenntartója a zalaegerszegi önkormányzat. Dr. Gyimesi Endre polgármester a színház gazdálkodásáról a következőket mondta:
– Teljesen tévesen röppent fel a közelmúltban az a hír, hogy a színház ez évi működése nem biztosított. Szerintem ebben az évben normális anyagi kondíciókkal működött az intézmény. Az évad előtt megkeresett Stefán Gábor igazgató, és az új bemutatók még jobbá tétele érdekében mintegy 10 millió forint plusztámogatást kért a két fenntartótól. Mi ebből a ránk eső 6 milliót elkülönítettük a költségvetésben, rendelkezésre áll, de sajnos a megyei önkormányzatnál jelenleg nehéz a gazdasági helyzet, nem tudott még a 4 millió forinttal hozzájárulni. Most várunk a megye jelzésére. A színház léte nem forog kockán, a működése biztosított. Vigh Lászlónak ugyanakkor abban teljesen igaza van, hogy az állami támogatások fokozatosan csökkennek.

A 2006-os évről, a központi költségvetés-tervezetről a polgármester azt mondta: nem önkormányzat- és nem művészetbarát. Az önkormányzati szférától az ideihez képest 101 milliárdos elvonással számol a tervezet.
– Zalaegerszegre nézve mindez várhatóan 400-500 millió forint plusz működési hiányt jelez. A művészetekre fordított pénzek, normatívák is jelentősen csökkennek. Az alapfokú művészeti oktatásnál például 59 ezerről 40 ezer forintra. A színházak működését is másképpen gondolja a kormány, mint az elmúlt években. A költségvetés tervezetében megszűnik ugyanis a forintok mellé rendelt plusztámogatás. Jelen pillanatban alanyi jogon 34,7 millióval kap többet a színház, úgy, hogy az előző rendszer támogatása teljesen elmarad. A számítások szerint összességében 9 millióval fog csökkenni a központi támogatás.

Kormányzati oldalról valóban kongatják a vészharangot, az önkormányzatnál nehezedik a finanszírozás, de szó sincs arról, hogy megszűnéstől kellene tartani. A költségvetés tervezetét a közeljövőben tárgyalja a parlament, ez azt jelenti, hogy a számok változhatnak – fogalmazott dr. Gyimesi Endre.

Tartalom megosztása: