keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ajándékcsomagot osztanak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ajándékcsomagot osztanak

2004 december 15 - szerda
A Máltai Szeretetszolgálat Zalaegerszegi Csoportja rendhagyó munkát végez az országban, hiszen ők az egyetlenek a szolgálaton belül, akik minden héten teljesen önkéntes alapon és nem intézményként látják el a rászorultakat. Nincs ez persze másképp a szeretet ünnepének közeledtével sem, sőt, már októberben elkezdték a gyűjtést.

Lukács Józsefné, a szeretetszolgálat helyi csoportja vezetőjének szinte minden napja a szervezéssel telik, így munkahelyén is csak időpont-egyeztetést követően található meg. A nagy rohanásban azért sikerült megkérdezni, hogy kiket tudnak idén támogatni. Mint megtudtuk, karácsonyi feladatkörük legalább ötfelé ágazik. Először is a regisztrált 293 család közül a szociálisan leginkább rászoruló száz családnak készítettek vegyi árut, tartós élelmiszert, új ruhát és játékot tartalmazó ajándékcsomagot. Ehhez még hozzáteszik 19-én  az édességet, húsárut és gyümölcsöt. A tízezer forint értékű csomagokat teljesen önkéntes felajánlások alapján rakják össze.
A támogató civil szervezetek és a háziorvosok segítségével további harminc, a szeretetszolgálat által nem regisztrált, krízisben lévő családnak juttatnak el élelmiszer- és játékcsomagot. Ezeket az önkéntes segítők viszik majd házhoz.
A Máltai Szeretetszolgálat harmadsorban a szociális alapellátást végző intézmények – főleg időseket és sérülteket segítő szervezetek – számára gyűjtött adományt. Ennek köszönhetően többek között hatszáz plüssállatot, üdítőt adnak, ezeket vállalkozók ajánlották fel. Lukács Józsefnének sikerült még hatvan speciális, hátul nyitott hálóinget szereznie a pózvai idős embereknek. A nagycsaládosok sapkákat, játékokat kapnak, ezek kiszállítása már megkezdődött. Az adakozók idén tizenhét, szociális alapellátást végző intézményt ajándékoznak meg.
Természetesen a gyerekekről sem feledteztek el, a Zala Megyei Gyermekjóléti Szolgálatot segítenék a városi gyerekekre koncentrálva. Nekik ruhákat, játékokat és könyvadományt küldenek. Szükség szerint ugyancsak segítenek majd krízisben lévő családokon, akiknek elsősorban élelmiszert visznek, hiszen nekik az éhezés miatt talán  leginkább ez a legfontosabb.
A hajléktalanok szociális alapellátását elsősorban a Vöröskereszt végzi, ám a szeretetszolgálat igény szerint szinte minden héten ellátja őket enni- és innivalóval. Nekik is speciális csomag jár, azaz azonnal fogyasztható élelmiszert kapnak. Hétköznap többnyire konzerveket juttatnak a hajléktalanoknak, de a szolgálat szeretné, ha az ünnepek tájékán sajtot, kalácsot, tejterméket is vihetnének nekik. A szolgálatvezető itt kéri a lakosság segítségét: aki tud és szeretne, az készítsen süteményeket a fedél nélküli embereknek. A felajánlásokat a Kazinczy tér 4. szám alatti irodába hozhatják, előzetes telefonegyeztetés után.
A Máltai Szeretetszolgálat országos vezetője, Kozma László atya külön kéréssel fordul a lakossághoz: december 16-21. között a Spar és Interspar áruházak előterében adománygyűjtést végeznek, ahova természetbeni felajánlásokat várnak.
„Akinek a Teremtő adott, annak nagyobb a szolgálata” – mondja Lukács Józsefné. „Sok a tennivaló, a lehetőségek korlátozottak. A találékony szeretet tágítani tudja a segítségnyújtás lehetőségeit, bizonyítva: az ember eszköztelenül, szűkös anyagi lehetőségei között bár, de figyelemmel, melegséggel sokat adhat másoknak.”

Tartalom megosztása: