keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Akad hely a katedrán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Akad hely a katedrán

2006 augusztus 28 - hétfő
Egyre több felsőoktatási intézményben okoz problémát az oktatói gárda folyamatos elöregedése, s vannak olyan egyetemek és főiskolák, ahol csak nagyon nehezen tudják megfelelő tudományos fokozottal rendelkező fiatalokkal pótolni a nyugdíjba vonuló professzorokat. A három zalaegerszegi főiskolán egyelőre nincsenek ilyen gondok, de odafigyelnek arra, hogy ifjabb oktatókkal „frissítsék” a tanári állományt.

A pénzügyi és számviteli főiskolán immár tizenöt éve standard oktatói gárda végzi a munkát, s annak ellenére, hogy az elmúlt esztendőkben a hallgatói létszám körülbelül a kétszeresére emelkedett, a tanárok száma alig változott. Jelenleg 50-53 oktató dolgozik az intézményben, akik mintegy 1200 fiatalt tanítanak. Az oktatók fele alaptárgyakat oktat, így például matematikát, statisztikát, vagy idegen nyelvet, míg a többi tanár és professzor szaktárgyakat tanít. Utóbbi tantárgyakra viszonylag kevés oktató jut, így egy-egy tanár az átlagnál jóval magasabb óraszámban oktat bizonyos tárgyakat. Dr. Tóth József, a főiskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a tanári gárda negyven évvel ezelőtt szinte egyszerre kezdte az oktatást a zalaegerszegi intézményben. Jelenleg a főiskolán két korosztályt lehet elkülöníteni, vannak a nyugdíj előtt álló oktatók, míg a másik csoportot a fiatalabb tanárok alkotják. A középkorú oktatók hiányoznak, így 40 év körüli oktató szinte alig dolgozik az intézményben.

Az igazgató hangsúlyozta, az oktatói utánpótlással nincsen probléma, mert vannak felkészült szakemberek, de a főiskolák lehetőségei behatároltak, így nem lehet mindig új kollégát munkába állítani. A pénzügyi és számviteli főiskolán egyébként szeptembertől két új egyetemi oktató kezdi meg tevékenységét, akik a most induló tanévben nagy segítséget nyújthatnak az új szakok beindításánál. A fiatalabb tanárokat is folyamatosan bevonják a mindennapi munkába, s mindezt jól bizonyítja, hogy hamarosan hét olyan ifjú oktató szerez PhD-fokozatot, akik a főiskolán tanítanak.

A műszaki főiskolán két részre osztható az oktatói gárda. Vannak helyi oktatók, akik főleg az érintett szakterületen tevékenykedő szakemberek, vagy középiskolai oktatók, illetve az egyetemi tanárok, akik a Budapesti Műszaki Egyetem alkalmazásában állnak, és gyakran a fővárosból érkeznek. Igaz, hogy a műszaki egyetemen érzékelhető az oktatói gárda elöregedése, ennek ellenére a zalaegerszegi intézményben főleg a középkorú tanárok túlsúlya dominál. A főiskola vezetése mindig fontosnak tartotta a fiatal tanárok idecsábítását, a közelmúltban három PhD-ösztöndíjas ifjú oktatót „telepítettek” a zalai megyeszékhelyre. A jövőben újabb PhD-s oktatók munkába állítását tervezik, hiszen a főiskolának fontos, hogy minél több, minősített tudományos fokozattal rendelkező fiatal tanár tevékenykedjen Zalaegerszegen.

Zsigmond Edittől, az egészségügyi főiskola igazgatójától megtudtuk: rektori utasítás alapján nyugdíjaztak négy olyan 62 év feletti oktatót, akik főállásban tevékenykedtek. Az intézményben 40 év körüli a tanárok átlagéletkora, tehát ideális összetételű oktatói gárda munkálkodik az intézményben. Az idősebb kollegák nyugdíjba vonulása után, a csökkenő óraszámok miatt, nem nyílt mód fiatal oktatók felvételére, de a főiskola vezetői bíznak abban, hogy a tervezett új szakok beindítása után fiatal, és megfelelő tudományos fokozattal rendelkező munkatársak kezdhetik majd meg munkájukat Zalaegerszegen. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: