keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Akadálymentes gimi

Zalaegerszeg címer
Hírek

Akadálymentes gimi

2005 augusztus 17 - szerda
Mint arról lapunkban már beszámoltunk, idén félmilliárd forintot meghaladó összeget fordít városunk önkormányzata a bölcsődék, óvodák, iskolák és kollégiumok felújítására. A munkálatok javában zajlanak.

A legtöbb intézményben fűtéskorszerűsítést hajtanak végre, illetve az energiatakarékosság jegyében cserélik a nyílászárókat, de nagy hangsúlyt fektet a város az akadálymentes közlekedés feltételeinek biztosítására is. Ez utóbbi fontos célt szolgálják a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folyó átalakítási munkálatok, melyek értéke meghaladja a 18 millió forintot.

– Idén különösen mozgalmas intézményünkben a nyári szünet. A szokásos felújítási, karbantartási munkák mellett nagy volumenű fejlesztés indult az önkormányzat jóvoltából – fogalmaz Tarjánné dr. Szabó Zsuzsanna, miközben végigkalauzol az iskolában folyó munkálatok helyszínein. – Az Európai Unió előírásai kötelezővé teszik a közintézmények akadálymentes megközelíthetőségét.
– Ennek a kötelezettségnek tett eleget városunk önkormányzata akkor is, amikor elhatározta, hogy a mozgáskorlátozottak számára biztonságos, akadálymentes intézménnyé alakíttatja gimnáziumunkat. Sajnos, meglehetősen sok a mozgásában korlátozott fiatal, a most folyó fejlesztés révén őket is gond nélkül fogadni tudjuk iskolánkban.

A nyári szünet folyamán minden akadályt „elgördítenek” a kivitelezők a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kerekesszékkel közlekedők útjából. Az épület valamennyi szintje szabadon járhatóvá válik. A kényelmes közlekedés érdekében liftet épít a ZÁÉV Rt. az iskola falain belül. Ottjártunkkor a liftakna kialakításának befejező munkálatait végezték. A liftszerelés munkálataival párhuzamosan dolgoznak a Zalaép Kft. szakemberei a mosdók, öltözők, tantermek akadálymentessé tételén.

– Azt a tájékoztatást kaptam a szakemberektől, hogy jó ütemben haladnak a munkálatokkal. Hamarosan teljesen elkészül a liftakna, majd elbontják a zsalukat, és indul magának a felvonónak a szerelése. Kiválasztottuk már a lift ajtaját, ami ugyancsak hamarosan a helyére kerül – számolt be az igazgatónő. – Az öltözőkben is túlvannak a kivitelezők a nagy porral, zajjal járó munkálatokon. Jelen pillanatban a burkolatok készülnek. Bízunk benne, hogy augusztus végére sikerül befejezni az átalakítást, s már a tanévnyitón megcsodálhatják egészséges és beteg diákjaink a megújult intézményt. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a tanulók kényelmét szolgálja majd a lift, illetve az akadálymentesített intézmény. Pedagógusaink közül is küzdenek néhányan járási nehézségekkel, ugyanakkor a segítségünket kérő szülők, illetve az esti tagozat hallgatói is rászorulhatnak a liftre.

Tarjánné dr. Szabó Zsuzsannától megtudtuk, az akadálymentesítés mellett egyéb felújítási munkálatok is zajlanak a gimnáziumban. Újabb kétmillió forintos ráfordítással folytatódik a lapostető szigetelése, és új helyre kerül a porta.
– Az autóbusz-megállóban található kis helyiséget, mely korábban butikként funkcionált, használatunkba adta az önkormányzat. Úgy határoztunk, hogy felújítjuk az épületet, és odaköltöztetjük portásunkat, ezáltal is növelni tudjuk a gyerekek biztonságát – beszél terveikről az igazgatónő. – Elektromos zárral működtethetővé tesszük a kapukat. Azon idegenek nem tudnak szeptembertől bejönni, és a gyerekek is csak indokolt esetben hagyhatják el az intézmény udvarát tanítási időben.

Tartalom megosztása: